Ce sunt pariurile over/under – sub/peste

Ce sunt pariurile over/under – sub/peste – Definiție

Unul dintre cele mai plasate tipuri de pariu, în special la fotbal și la tenis, îl reprezintă over/under – sub/peste. Pentru cei care preferă denumirea românească, tipul de pariu se numește peste/sub. La fotbal, selecția cea mai întâlnită pe bilete la pariuri la acest tip de pariu este over/under 2.5 goluri. 

Pariurile over/under sau sub/peste iti permit sa pariezi pe numarul de :

 • goluri
 • offside-uri
 • cornere
 • aut-uri
 • cartonase
 • faulturi
 • alte evenimente in meci

Nu ați mai plasat pariuri până acum și sunteți nou în acest domeniu? Chiar și așa, cu siguranță intuiți ce inseamnă acest tip de pariu și în ce circumstanțe va fi el câștigător. Spre exemplu, pariul “sub 2.5 goluri” va fi câștigător dacă în meci vor fi marcate maxim două goluri. În schimb, pariul “over 2.5 goluri” va fi câștigător în cazul în care în meci vor fi marcate cel puțîn trei goluri. 

Atenție, pariul este valabil doar pentru cele 90 minute plus prelungirile aferente celor două reprize. Nu sunt luate în considerare cele două eventuale reprize de extra-time. În ceea ce privește casele online de pariuri, la absolut toate vei găsi acest tip de pariu. Nu doar la fotbal, ci și la tenis, baschet, volei, handbal etc.

Iti recomandam sa citesti si:

Cum funcționează tipul de pariu over/under – sub/peste?

La meciurile mai cunoscute dintr-un sport, oferta caselor de pariuri va fi, automat, mai bogată. Astfel, la fotbal vei putea găsi nu doar tipul de pariu Over/Under 2.5 goluri, ci și Over/Under 0.5 goluri, Over/Under 1.5 goluri, Over/Under 3.5 goluri, Over/Under 4.5 goluri etc.. Acest tip de pariu pare unul dintre cele mai simple de înțeles. Practic, vei câștiga pariul “Under X.5 goluri” dacă în acel meci vor fi marcate maxim X goluri. Ca pariul “Over X.5 goluri” să fie câștigător, trebuie să se înscrie minim X+1 goluri. 

ce sunt pariurile under/over sub/peste

Lucrurile devin ceva mai complicate când avem tipul de pariu “Over/Under X.25”, respectiv “Over/Under X.75”. În acest caz pot apărea situații în care, în funcție de scorul final, nu vei încasa întregul câștig de pe bilet, respectiv nu vei pierde întreagă suma, ci doar o parte. Însă voi mai vorbi despre acest subiect pe parcursul articolului.

Avantaje și dezavantaje ale pariului over/under – sub/peste

Ce avantaje are pariul Over/Under?

Probabil cel mai mare avantaj al unui pariu de acest tip îl reprezintă acela că este independent față de rezultatul final. Cu alte cuvinte, poate câștiga oricare dintre echipe sau se poate înregistra chiar și un rezultat de egalitate. Tot ce te interesează la acest tip de pariu este numărul de goluri, nicidecum rezultatul final. 

Un alt avantaj îl observăm la pariurile tip “Over” sau “Peste”. Aici pariul poate fi câștigător încă din prima repriză, netrebuind să aștepți finalul de meci pentru a afla rezultatul pariului. Spre exemplu, dacă tu ai pe bilet “Over 1.5 goluri”, iar în prima repriză se marchează două goluri, pariul tău este deja câștigător.

Dacă ne referim la meciurile de fotbal și hochei pe gheață, chiar și handbal, un alt avantaj este acela că, spre deosebire de rezultatul final, aici șansele de câștig sunt de 50%. 

Un alt aspect care se poate transforma în avantaj îl reprezintă acela că statistica ultimelor meciuri ale echipelor poate fi găsită cu ușurință. Sunt diferite site-uri de specialitate care îți prezintă ultimele rezultate ale unei echipe. De aici îți poți forma o părere asupra a ceea ce se va întâmplă în meciul care te interesează.

Ce dezavantaje are pariul Over/Under?

Dacă plasezi un pariu pe Under 2.5 goluri trebuie să aștepți fluierul final pentru a vedea dacă pariul este câștigător. Sigur, asta dacă nu au fost marcate deja 3 goluri încă din minutul 70, să zicem. Chiar dacă nu s-a marcat niciun gol până în minutul 85, spre exemplu, nu ai garanția că pariul va fi câștigător. Nu puține au fost cazurile în care s-au marcat 3 sau chiar mai multe goluri în ultimele 5 minute, după ce timp de 85 minute nu se marcase.

Dacă vei paria pe Over X.5 goluri pe o partida de fotbal, ar fi ideal că pariul să fie live, iar meciul să poată fi urmărit în transmisiune directă. La celelalte sporturi acest aspect nu contează foarte mult, însă la fotbal da. Asta deoarece pot interveni mai mulți factori care să influențeze rezultatul unui joc. Aici ne referim în special la starea gazonului. 

În cazul în care liga pe care pariezi nu este de top, iar terenul este unul deteriorat din cauza ploii/a ninsorii, este foarte probabil ca în acel meci să se înscrie puțin. Iar tu, dacă ai pariat înainte de startul meciului “Over X.5 goluri”, eșți prins în “offside”. 

Strategii de pariuri care folosesc opțiunea “over/under”

Folosește strategia “Martingale” pentru a paria pe Over

Dacă vorbim de fotbal, în general opțiunea “Over 2.5 goluri” sau peste 2.5 goluri beneficiază de o cotă peste 2.00. Astfel, ai putea folosi strategia Martingale pentru a paria pe “Over 2.5 goluri” într-un meci. Strategia Martingale presupune dublarea mizei în cazul unui pariu necâștigător.

Astfel, sfatul nostru este să alegi o ligă în care să nu se marcheze puține goluri, dar și în care meciurile unei etape să nu se suprapună. Pariază apoi în sistem Martingale pe faptul că în fiecare partidă vor fi marcate minim 3 goluri. Spre exemplu, într-o etapă sunt 9 meciuri. Este foarte greu de crezut că în niciun meci al etapei nu vor fi marcate mai mult de două goluri. Poți începe de la 10 lei și să ajungi la 2 560 lei pe un pariu. Este foarte posibil însă să nu ajungi la suma asta, iar meciul de minim 3 goluri să vină mai devreme. Este adevărat, profitul va fi unul mic, însă este o metodă destul de sigură.

Pariază live pe Under în meciurile de fotbal la care gazonul nu se prezintă în cele mai bune condiții

poti paria over under la live

Profită de faptul că anumite case de pariuri online îți oferă posibilitatea de a vedea meciuri în direct și pariază live. În acest fel, vei putea vedea cum se prezintă gazonul la ora meciului. În cazul în care gazonul este îmbibat cu apă sau prezintă dificultăți vizibile pentru jucători, este foarte probabil să nu asistăm la prea multe goluri. Asta, în special dacă vorbim nu neapărat de un campionat modest, cât despre două echipe din a douaa jumătate a clasamentului ligii respective.

Apelează la statistica meciurilor cele mai recente pentru a determina tipul de pariu pe care îl vei plasa

Probabil una dintre cele mai eficiente strategii pentru plasarea pe Over/Under o reprezintă consultarea statisticii. Astfel, evaluează cele mai recente meciuri ale unei echipe pe teren propriu, respectiv în deplasare. În cazul în care, spre exemplu, în minim 8 din ultimele 10 meciuri ale unei formații disputate acasă/în deplasare, au fost marcate 3 sau mai multe goluri, este foarte probabil ca și acum să avem parte de multe reușite. 

Ce înseamnă over/under X.25, respectiv over/under X.75?

În afară opțiunii “Over/Under” X.5 goluri, unele case de pariuri prezintă și opțiunea “X.25 goluri”, respectiv “X.75 goluri”, dar și over/under X goluri. În aceste situații riscul de a pierde întreaga miză ar fi unul mai mic. În același timp, putem câștiga mai puțîn decât dacă am fi mizat pe opțiunea “X.5 goluri”. Sau ni se poate rambursa întreaga miză. Cu exemple concludente voi veni în cele ce urmează. 

Case de pariuri sportive online care oferă opțiunea over/under – sub/peste

Case de pariuri online recomandate

 • Betano

24 RON Pariu Gratuit FARA DEPUNERE

COD PROMO: RO24

Betano una dintre cele mai cunoscute case de pariuri de la noi, la care pariază mulți români. Asta datorită unei oferte foarte bogate, a transmisiunilor live, a funcțiilor utile pentru pariori sau a unor promoții tentante. Aici trebuie să punctăm și sugestiile oferite pentru alcătuirea unui bilet. Toate acestea pot fi găsite și pe desktop, dar și pe aplicația de mobil. De asemenea, să spunem că Betano are un bonus de bun-venit de 100% din suma depusă, până la 500 lei. Condițiile de rulaj sunt și ele destul de accesibile. Betano prezintă doar opțiunea de pariu “X.5 goluri”.

 • Superbet

222 Rotiri Gratuite & 80 RON Pariu Gratuit

Bonus extra: PANA LA 500 RON BONUS

O altă casă de pariuri ce beneficiază de o oferta bogată și de aplicație pentru mobil. De asemenea, la Superbet găsești multe promoții la pariuri sportive, dar și transmisiuni în direct. La înregistrare te așteaptă un bonus total de 500 lei, venit în urma primelor 3 depuneri. În oferta Superbet ni se prezintă doar opțiunea “X.5 goluri”. Daca vrei sa vezi mai multe pareri despre Superbet da un click aici.

 • Unibet

Bonus 500 RON FARA RISC + 300 rotiri cash & 50 RON gratuiti

Ne întâmpină la înregistrare cu un pariu fără risc în valoare maximă de 500 lei. Vara anului 2024 vine la Unibet și cu un freebet de 50 lei, însă și cu 300 rotiri gratuite pentru cei ce se înregistrează. Pentru cei care nu cunosc termenul, să spunem că un pariu fără risc ți se acordă dacă primul tău pariu, plasat din banii depuși de ține, este necâștigător.

Unibet a dezvoltat separat aplicații atât pentru pariuri sportive, cât și pentru cazino, dar și pentru poker. Oferta de pariuri este foarte bogată, la aceasta adăugându-se transmisiuni în direct ale diferitelor evenimente sportive. La Unibet găsim doar opțiunea “X.5 goluri”. Poti citi recenzia si parerile jucatorilor despre Unibet aici.

 • 888sport
25 lei Bonus Free Play

Cu o ofertă de pariuri bogată, această casă de pariuri ne întâmpină cu un bonus de maxim 500 lei la înregistrare. La asta se adaugă 40 rotiri gratuite. A început să ofere și promoții la pariuri sportive dedicate anumitor competiții. Poate fi accesată atât de pe desktop, cât și de pe aplicația de mobil. Se poate miza aici doar pe opțiunea “Over/Under X.5 goluri”.

 • Winbet

200 Rotiri Gratuite & 20 RON pariu gratuit

Bonusul de bun-venit aici este de maxim 180 lei, bonus care se acordă în urma primelor 3 depozite. Beneficiază și de aplicație de mobil, care poate fi accesată însă doar de pe iPhone. Oferta este una destul de cuprinzătoare, iar Winbet îți oferă și sugestii de meciuri pe care să le plasezi pe bilet. Aici putem paria și pe opțiunile “Over/Under X”, Over/Under X.25”, respectiv “Over/Under X.75”.

În ce situații câștig/pierd parțial pariul?

După cum am putut vedea mai sus, nu sunt multe casele de pariuri care beneficiază de opțiunile “Over/Under X.25 goluri”, respectiv “Over/Under X.75 goluri”. De altfel, foarte puțini pariori adaugă aceste opțiuni pe bilet.

Pentru cei ce sunt interesați de eventualul câștig din astfel de opțiuni, vom oferi un exemplu. Pentru că, nu-i așa, din exemple se înțelege mai bine decât din teorie. Să spunem că am pariat pe meciul Liverpool – Manchester City opțiunea “Under/Over 3”, iar meciul se termină cu scorul de 1-2. În acest caz primim cota 1.00 și întreaga miză ni se va rambursa. 

În cazul în care pariam pe varianta “Under 2.25” am fi pierdut întreaga miză. Dacă am fi plasat pe “Over 2.25 goluri” am fi luat la acest scor de 1-2 întregul potențial câștig. Dacă am fi mizat “Under 2.75” jumătate din miză ar fi fost pierdută, iar cealaltă jumătate returnată. Dacă am fi pariat “Over 2.75 goluri” jumătate din miză ar fi fost câștigată, iar cealaltă jumătate ar fi fost rambursată.

Modalitatea de calcul a acestor tipuri de pariuri

 • În cazul în care am mizat “Over/Under 3 goluri” pariul se câștigă dacă se înscriu 4 sau mai multe goluri. Se pierde dacă se înscriu două sau mai puține goluri și se rambursează întreaga miză dacă se înscriu exact 3 goluri.
 • Dacă am mizat pe “Under 2.25 goluri” se câștigă dacă se marchează maxim un gol și se pierde dacă se înscriu 3 sau mai multe goluri. În cazul în care se marchează două goluri jumătate din miză este câștigată (se înmulțește cu cota), iar cealaltă jumătate este rambursată (se primește cota 1.00, practic).
 • În cazul în care am mizat pe “Over 2.25 goluri” se câștigă dacă se înscriu 3 sau mai multe goluri. Se pierde în cazul în care se înscrie cel mult un gol. Dacă se marchează două goluri, jumătate din miză este pierdută, iar cealaltă este returnată.
 • Dacă am pariat pe “Under 2.75 goluri” vom câștiga dacă se marchează maxim două goluri. Vom pierde în cazul în care se vor înscrie 4 sau mai multe goluri. Dacă vor fi marcate 3 goluri jumătate din miză va fi pierdută, iar cealaltă jumătate va fi returnată.
 • În cazul în care am mizat pe “Over 2.75 goluri”, vom pierde întreaga miză dacă se marchează cel mult două goluri. Câștigăm în caz că se marchează minim 4 goluri. Dacă se înscriu 3 goluri jumătate de miză este câștigată, iar cealaltă jumătate este rambursată.

Concluzii și sfaturi finale

Opțiunea “Over/Under” X.5 goluri se găsește la toate casele de pariuri. O putem include în multe strategii. Personal, sfătuiesc să se mizeze pe această opțiune la pariurile live, în meciuri care dispun de transmisiune video. Astfel, vei putea miza cunoscând starea gazonului. Dacă jocul este greu de practicat, cel mai probabil vor fi marcate puține goluri. Asta, mai ales dacă vorbim de două echipe modeste, din partea a doua a clasamentului. 

Pariul “Over X.5 goluri” este cel mai căutat și asta deoarece pariul poate fi câștigat încă de la pauză. În schimb, dacă mizăm pe “Under X.5 goluri” trebuie să așteptăm până la finalul meciului pentru a putea câștiga pariul.

URMĂREȘTE-NE PE

Agenții Pariuri Recomandate
Betano

100% BONUS la depunere 500 RON

Superbet

Pachet de 500 RON Bonus

888Sport

100% BONUS până la 500 RON

Unibet

Bonus 500 RON FARA RISC + 300 rotiri cash

Las Vegas

BONUS sport până la 900 RON

Betfair

100% BONUS până la 550 RON