100% Bonus până la 600 RON pe sport Joacă acum
Pachet de 500 RON Bonus Joacă acum
100% BONUS la depunere 500 RON Joacă acum

Ce înseamnă VAR la fotbal? Explicație completă + Exemple

Ce înseamnă VAR la fotbal Explicație completă plus Exemple

VAR este un termen folosit destul de des în fotbal și este un element important pentru a oferi publicului cât mai multă transparență. Acesta poate modifica deciziile luate și poate schimba total meciul. Apărut în fotbalul modern, VAR este una din creațiile implementate în sportul de calitate înaltă.

Ce înseamnă VAR la fotbal?

În fotbal, VAR înseamnă Video Assistance Referee, mai exact un sistem prin care arbitrul are acces la filmările în timp real ale meciului, astfel încât să poată verifica dacă ia sau nu decizia corectă.

Acesta poate vedea în reluare și din mai multe unghiuri anumite părți din meci. În primă fază, arbitrului i se comunică de la distanță constatările, însă poate verifica și de unul singur. În acest fel, cele mai controversate faze ale meciului sunt evaluate cu ajutorul unei camere de control.

Protocol conform regulamentelor VAR

În conformitate cu regulamentul, există 4 momente care marchează procedura VAR, adică întregul proces prin care se utilizează toate echipamentele de specialitate. Acestea sunt:

  • Prima decizie a arbitrului: arbitrul de pe teren este pionul principal în ceea ce privește luarea deciziilor. El trebuie să ia întotdeauna o decizie care până la urmă este singura care contează. Intervenția VAR contribuie la corectarea unei erori evidente.
  • Controlul: videoclipul este vizionat în fiecare moment cheie al meciului: în cazul unui gol sau al unui posibil gol, în cazul unei lovituri de pedeapsă și tot așa. Această verificare constantă se mai numește și verificarea silențioasă. În cazul în care comunicarea întârzie, arbitrul va anunța jucătorii cu privire la controlul care se află în desfășurare;
  • Reexaminare: în cazul reexaminării, arbitrul poate face două lucruri. Poate merge în zona de revizuire pentru a vedea videoclipul sau poate lua o decizie pe baza percepției sale și a informațiilor date de arbitrii VAR;
  • Decizia luată în final: odată finalizate procesele de mai sus, arbitrul va comunica decizia finală fotbaliștilor de pe teren;
Ce sens are VAR și cum funcționează în fotbal

Ce sens are VAR și cum funcționează în fotbal?

Rolul principal al VAR-ului este de a observă greșelile din timpul meciului și de a corecta arbitrul în momentul în care acesta greșește. Pentru a putea utiliza VAR, organizatorii meciului trebuie să respecte protocolul si cerințele necesare, dar au nevoie și de autorizații scrise de la FIFA și IFAB.

Arbitrii care sunt responsabili de VAR stau într-o cameră specială de control, unde mai sunt doi supraveghetori care se asigură să nu se facă greșeli în ceea ce privește corectitudinea jocului.

În camera VAR pot fi de la 4 până la 8 ecrane pricipale plus altele suplimentare pentru o analiză mai detaliată. Ecranele VAR sunt sincronizate aproape perfect între ele, cu o întârziere de 1-2 secunde față de ce se întâmplă pe teren. Dacă este nevoie se poate solicita reluarea acțiunii pentru a putea observa toate detaliile.

Ce momente pot fi schimbate de VAR?

Există 4 situații de incidente care pot afecta rezultatul meciului, inclusiv în momentul în care arbitrul ia o decizie. Acestea se pot referi la goluri, lovituri libere și la numărul de cartonașe.

  • Gol validat: se verifică dacă golul a fost marcat corect, adică fără fault, ofsaid sau alte încălcări ale regulamentului;
  • Cartonaș roșu direct: VAR trebuie să analizeze situația și să îi raporteze arbitrului dacă decizia este corectă și nu una exagerată. Arbitrul poate schimba decizia transformând-o într-un avertisment;
  • Cartonaș galben: se plică aceeași regulă ca la cartonașele roșii. De cele mai multe ori însă, decizia arbitrului nu este modificată, deoarece cartonașele galbene nu reprezintă o sancțiune atât de gravă precum cele roșii;
  • Penalty: dacă lovitura este acordată greșit sau mingea nu este în joc înainte de incident;

Cele mai controversate situații în ceea ce privește VAR

Transparența și corectitudinea ar trebui să fie un element fundamental în ceea ce privește tehnologia VAR. De-a lungul timpului s-au făcut greșeli imense legate de aceste aspecte. Iată câteva dintre acestea:

În anul 2023 șeful comisiei de arbitraj din Croația, Bruno Maric a susținut o conferință de presă în urma meciului controversat dintre Osijek – Dinamo Zagreb, din luna septembrie. Campioana Croației era condusă cu 0-2 in minutul 85. După două penaly-uri acordate, Dinamo Zagreb a întors scorul la 3-2.

A doua zi, acesta relata publicului cât de greu este să iei o decizie mai ales în finalul meciului, spunând că nu poate face publice imaginile VAR. La diferență de 6 luni a apărut o înregistrare audio unde se contrazicea tot ce a zis Bruno în conferința de presă din septembrie și a izbucnit un scandal uriaș.

Pentru ca tot acest scandal să ia sfârșit, Federația Croată de Fotbal a ieși în față și a spus că toate cele întâmplate au fost doar o simulare pentru a arăta cum funcționează tehnologia VAR. Au mai spus că după meciul oficial, arbitrii din camera VAR au înregistrat acele conversații într-un studio. Bruno Maric nu a menționat toate aceste lucruri în comunicatul de presă. Ulterior după întregul incident, acesta și-a dat demisia.

Cele mai controversate situații în ceea ce privește VAR Osijek vs Dinamo Zagreb
Sursa fotografiei: Facebook/NK Osijek

Un alt scandal a fost izbucnit în Bulgaria după meciul dinte CSKA Sofia – Lokomotiv Sofia. După meci au apărut imagini din camera VAR unde unul din supraveghetori își verifica biletul la pariuri în timpul meciului.

”Uitați-vă cum urmărește pariurile serii, chiar în camera VAR, în timp ce meciul se desfășoară pe ecrane. Aparent, omul nu este interesat de fotbal, doar rezultatele de pe biletul de pariuri par că îi stârnesc interesul. Dar acesta este rezultatul managementului actual”. Acesta este mesajul pe care l-a postat autorul pozei atunci când a urcat imaginea în mediul online.

După cele întâmplate președintele comisiei de arbitraj din Bulgaria, Stanislav Todorov a anunțat că a fost demarată o anchetă in ceea ce privește greșeala din camera VAR. ”Sunt la curent cu cazul. Și Federația este la curent și a luat măsuri împotriva acestei persoane. Bărbatul respectiv a fost preluat de autoritățile competente pentru anchetă. Cel mai important lucru pe care vreau să-l spun e că nu are nicio legătură cu Federația și cu arbitrajul, este angajat al Hawk-eye”- a declarat Stanislav Todorov.

Acestea sunt cazuri particulare care se pot întâmpla din neatenția supraveghetorilor sau a arbitrului.

Sistemul de analiză VAR este unul important mai ales în lumea fotbalului. Cu ajutorul camerelor amplasate în jurul terenului se analizează fiecare jucător de fotbal în parte la fiecare fază de interes din meci.

Având parte de arbitraj video, jocul de fotbal este mult mai transparent. VAR le induce atât jucătorilor cât și pasionaților de fotbal o tensiune care face ca experiența de joc să fie una deosebită.

Abonează-te gratuit la emailurile săptămânale cu ponturi de la XBets.ro!

🔒 Prin înscriere confirmi ca ai peste 18 ani si  ești de acord cu Termenii și Condițiile și Politica de Confidențialitate. Poți renunța oricând.

URMĂREȘTE-NE PE

Agenții Pariuri Recomandate
Maxbet

600 RON BONUS de bun venit

Unibet

Primul pariu fără risc până la 500 RON

Superbet

Pachet de 500 RON Bonus pentru jucătorii noi

Betano

100% BONUS la depunere 500 RON

Las Vegas

Bonus sport până la 900 RON, primele 3 depuneri

Betfair

100% BONUS până la 550 RON