
VAR (Video Assistant Referees) a fost introdus în fotbal pentru a elimina din greșelile arbitrilor. Inspirația a fost sistemul Hawk-Eye din tenis. Serie A a fost primul campionat în care a fost utilizat video arbitrajul. Italienii au apelat la acesta începând cu sezonul 2017/2018. Un an mai târziu, tehnologia a fost testată la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, iar din toamnă a fost implementată în LaLiga. Din 2019/2020 englezii au renunțat la tradiționalism și au apelat la VAR.
Cum funcționează echipa VAR și când intervine?
Echipa este constituită din arbitrul principal VAR, asistentul acestuia și tehnicianul video. Primii doi analizează fazele, iar al treilea controlează camerele căutând cele mai bune unghiuri și reluări pentru a-i ajuta pe arbitri în luarea deciziilor.
Echipa VAR verifică corectitudinea tuturor golurilor, dacă se justifică sau nu acordarea unui cartonaș roșu, fazele litigioase din careuri și sesizează arbitrul în cazul în care identifică greșit autorul unei infracțiuni. Intră aici și vei găsi detalii și explicații complete despre modul în care funcționează VAR-ul.
A influențat introducerea VAR rezultatele la pariuri?
Introducerea VAR a influențat rezultatele la pariuri prin schimbarea unor decizii luate de arbitri în teren. Dacă ne referim strict la competențele VAR-ului, am putea spune că sunt afectate doar piețele referitoare la marcatori, scor și cartonașe roșii.
În realitate, deciziile VAR au influențat marea majoritate a piețelor de pariuri, dacă s-au finalizat cu schimbarea deciziei inițiale. Este drept că, în timp, și comportamentul arbitrilor s-a schimbat. Unii dintre ei nu consideră că trebuie să ia o decizie în unele faze de competența VAR, așteptând analizele ajutoarelor video.
Astfel, intervențiile VAR care au schimbat deciziile inițiale în primele 10 minute influențează direct întreaga evoluție a unui meci. Un cartonaș roșu acordat în această perioadă pune echipa penalizată într-o situație dificilă. Cel mai frecvent aceasta pierde meciul, face mai multe faulturi, primește mai multe cartonașe și are statistici de coșmar.
Un alt exemplu îl reprezintă golurile anulate în primele 10 minute. Spre exemplu, în Premier League 70% din meciuri se termină cu peste 2,5 goluri marcate. Când se marchează în primele 10 minute, procentul ajunge în jur de 85%.
Într-o statistică din 2019 publicată de International Football Association, din 972 de partide analizate, asistența video a intervenit în doar 300. În 5,5% dintre meciuri, VAR-ul a intervenit de două ori. 53% dintre intervenții au vizat golurile și 43% cartonașele roșii.
Cum între momentul în care are loc acțiunea și cel în care se anunță decizia finală se scurg câteva minute, casele de pariuri au stabilit:
- În cazul invalidării unui gol, jucătorul este responsabil pentru pariurile sale, fiind cunoscut faptul că deciziile pot fi schimbate.
- În cazul pariurilor plasate între momentul acțiunii și momentul deciziei se acordă cota 1.00 pentru toate pariurile. Cum timpii de latență ai softurilor scad din ce în ce mai mult, casele de pariuri vor reuși să scoată din ofertă aceste pariuri live în timp real.

VAR-ul a schimbat și ierarhii
Nu doar rezultatele meciurilor au fost influențate, ci și ierarhiile în competiții. Spre exemplu, în aprilie 2025, înainte ca Barcelona și Real Madrid să se întâlnească în finala Copa del Rey, o analiză a dezvăluit că deciziile VAR i-au adus Barcelonei 5 puncte în plus, în timp ce Realul a fost „privat” de 7 puncte.
Din cele 19 faze ale catalanilor analizate video, 13 s-au finalizat cu decizii favorabile lor. Din cele 15 ale Realului, doar 6 au fost în favoarea madrilenilor. Tot în cadrul acelei analize, s-a observat că numărul intervențiilor VAR crește. Astfel, cu 6 etape înainte de finalul sezonului, în LaLiga video-arbitrajul intervenise de 162 de ori, în timp ce în sezonul anterior intervenise de 154 de ori.
Totuși, nu întotdeauna sunt schimbate ierarhiile. CFR Cluj a fost considerată mereu beneficiara unor arbitraje favorabile. După introducerea VAR, în sezonul 2023/2024, CFR a înregistrat 7 decizii VAR favorabile și 9 contra, în timp ce FCSB, principala contracandidată, a primit 4 decizii pro și 1 împotrivă. Ambele au fost și protagonistele unor decizii greșite neîndreptate de asistența video (au câștigat și au pierdut puncte în urma acestora). Per total, deciziile pro și contra celor două nu au afectat direct ierarhia finală.
Influența VAR asupra cartonașelor roșii
În cele 4 sezoane de Premier League anterioare introducerii VAR s-au acordat 185 de cartonașe roșii (o medie de 45 cartonașe roșii pe sezon). În următoarele 4 sezoane arbitrii englezi au arătat 165 de cartonașe roșii (medie de 40 de cartonașe roșii pe sezon). Din acestea 53 au fost analizate VAR și doar 9 au fost anulate.
Mulți s-au grăbit să tragă concluzia că introducerea VAR a avut ca efect scăderea eliminărilor din joc. De fapt, numărul de cartonașe roșii era în scădere. Spre exemplu, în sezoanele 2000-2004, în același campionat s-au dictat 262 de eliminări. Un alt factor care sugerează că influența VAR asupra numărului de cartonașe roșii este minimă este faptul că în sezonul 2024/2025 au fost 52 de eliminări (peste mediile anuale din cei 9 ani precedenți).
Practic, în urma introducerii VAR, numărul de cartonașe roșii a crescut deoarece jucătorii nu pot scăpa de ochii vigilenți ai camerelor video. Numărul cartonașelor ar fi și mai mare dacă instrucțiunile forurilor de conducere nu ar fi trasat indicații în sensul lăsării jocului mai liber. Pe de altă parte, jucătorii au devenit mai conștienți de consecințele acțiunilor lor.

Cum a influențat VAR numărul de penalty-uri acordate
Este dificil să evaluezi acest aspect. Ținând cont de faptul că 4-8 camere video sunt mereu cu ochii pe acțiune, infracțiunile comise în careu trec mai greu neobservate. Totuși jucătorii s-au adaptat la situație și au început să fie mai atenți la intervențiile lor. Chiar și așa, reglementările privind hențurile în careu nasc multe controverse.
Pentru a vedea cum a influențat VAR-ul numărul de penalty-uri acordate într-un meci, să urmărim aceste statistici din Premier League, cel mai puternic campionat al lumii:
- 2017 – 106 lovituri de pedeapsă
- 2018 – 80 de lovituri de pedeapsă
- 2019 – 99 de penalty-uri
- 2020 – 92 de penalty-uri
- 2021 – 124 de penalty-uri
- 2022 – 99 de penalty-uri
- 2023 – 98 de penalty-uri
- 2024 – 97 de penalty-uri
- 2025 – 85 de penalty-uri.
Este evident că nu putem evidenția o anume tendință după introducerea VAR, chiar dacă în 2021 au fost acordate 124 de penalty-uri, mult peste media anilor. În cei 4 ani anteriori introducerii VAR s-au acordat 381 de penalty-uri, iar în primii 4 ani cu VAR – 414. Diferența este dată chiar de sezonul 2021, unul atipic din acest punct de vedere. Din cele 164 de penalty-uri verificate în sezoanele 2019-2013, doar 50 au fost confirmate.
Evidentă este însă o anumită tendință de scădere a favorizării gazdelor în aceste situații. Probabil, arbitrii erau presați de tribune să judece unele situații în mod subiectiv. Scăderea nu este una foarte importantă. Dacă înainte de 2018 gazdele primeau în medie 58.8% din loviturile de la 11 metri, după introducerea VAR procentul a scăzut la 53.9%. Mai mult, în primii ani cu această tehnologie în Premier League, gazdele au primit doar 49.6% din penalty-urile analizate.
Cum a influențat introducerea VAR rezultatele la pariuri pe goluri
Aici se manifestă cea mai mare influență a asistenței video la meciurile de fotbal. Pentru exemplificare vom folosi statistici Premier League. În primii 4 ani cu tehnologie VAR au fost analizate 241 de goluri, din care 196 au fost anulate. Cu toate astea, numărul de goluri marcate a crescut de la 4.180 de goluri la 4.212 goluri în primii 4 ani cu VAR. Creștea este una neconcludentă. Media în primii ani cu VAR a fost de 1.050 de goluri, iar în sezonul 2024/2025 s-au marcat 1.115 goluri. Creșterea a venit mai mult prin creșterea calității fotbaliștilor care evoluează în campionatul englez.
Intervenția VAR asupra golurilor se reflectă din plin în rezultatele finale ale meciurilor. Menționam anterior că un gol marcat în primele minute poate să afecteze evoluția scorului. Echipa care l-a marcat primește un boost de energie, iar cea care l-a primit are suficient timp să întoarcă rezultatul. Astfel, un meci de acest gen are toate șansele să se termine cu peste 2,5 goluri.
Golurile anulate cu VAR, pentru că despre ele este vorba, influențează pariurile pe câștigător, marcator, ambele echipe marchează și Total Goluri Peste/Sub. Dar nu doar atât. Ele influențează și pariurile antepost. Spre exemplu, în sezonul 2019/2020, Jamie Vardy câștigat titlu de golgheter depășindu-i pe Danny Ings și Pierre-Emerick Aubameyang cu două goluri validate de VAR.
În sezonul următor, în aceeași competiție, Harry Kane a devenit golgheter la o diferență de un singur gol. Diferența a fost făcută de VAR care i-a anulat jucătorului lui Tottenham un singur gol, în timp ce contracandidatului Mo Salah de la Liverpool i-a anulat 3 goluri.

Sunt influențate decisiv pariurile de VAR?
Nu există dubiu. Introducerea VAR a schimbat paradigma pariurilor, dar nu a influențat rezultatele la pariuri decât în măsura în care asistentul video a schimbat deciziile greșite ale arbitrilor din teren. După cum am încercat să arătăm și prin intermediul statisticilor, tehnologia influențează direct numărul de goluri, cartonașe roșii și penalty-uri.
Efectele deciziilor VAR se extind însă pe parcursul întregului meci. Un cartonaș roșu, acordat sau neacordat în primele 15 minute se va reflecta cu siguranță în rezultatul final. Spre exemplu într-un meci între două echipe de valori sensibil egale, un parior mizează pe GG, un rezultat previzibil. Dacă o echipă primește un cartonaș roșu în primele minute, este puțin probabil să înscrie în inferioritate numerică sau să câștige meciul.
Cei care preferă VAR ar putea, teoretic, să profite de perioada în care se iau hotărâri și să plaseze pariuri cu cote excelente. După cum am menționat, casele de pariuri și-au luat măsuri, iar timpul de latență al schimbării cotelor a scăzut foarte mult cu ajutorul tehnologiei.
Din punctul meu de vedere, VAR-ul influențează rezultatul din teren, dar se reflectă asupra pariurilor în aceeași măsură ca stabilirea pariurilor pe statistici în funcție de rezultatele afișate de o anumită platformă. Greșelile arbitrilor au aceeași influență ca înainte de introducerea VAR, imprevizibilitatea se păstrează, iar corectitudinea evenimentelor dintr-un meci s-a îmbunătățit. În concluzie, când pariezi, VAR-ul reprezintă un factor minor în alegerea selecțiilor, cu atât mai mult cu cât intervine într-un procent relativ scăzut de meciuri.
- 1. Bilet pariu șansă Superbet 18 iulie 2025 – Plasăm o cotă bombă de 111
- 2. Biletul Etapei a 2-a Superliga – câștig bombă de peste 3.000 RON și un FREEBET la Superbet
- 3. Biletul zilei azi la Superbet 18.07.2025 – 3 Superpariuri pentru un câștig de 1000 RON!
- 4. Biletul zilei din fotbal la Superbet, 18.07.2025. Mizăm pe 2 meciuri din Superligă
- 5. Câștigă în fiecare weekend cu SuperLiga Bingo de la Superbet
- 6. Biletul Zilei în cota 5 din 18 iulie 2025 – Favoritele ne aduc profitul
- 7. Oleksandr Usyk vs Daniel Dubois: Unde și când are loc cel mai așteptat meci la categoria grea?
- 8. Universitatea Craiova – FC Argeș – Ponturi Pariuri Superliga 18 iulie 2025
- 9. Hermannstadt vs Metaloglobus, Ponturi Pariuri Superliga, 18.07.2025
- 10. Biletul Zilei din Pariuri Speciale 18.07.2025 – Mizăm pe șuturi în SuperLiga României
URMĂREȘTE-NE PE