
Dintre sporturile de echipă cunoscute și urmărite de întregul mapamond, la handbal România pare să stea cel mai bine. Este adevărat, nu la fel de bine ca în trecut, mai ales în ceea ce privește handbalul masculin. Și la feminin suntem pe o pantă descendentă în ceea ce privește performanțele, atât la echipele de club, cât și la națională.
Sportul este unul cu priză la public și datorită faptului că pe perioada cât durează un meci de handbal fazele se succed cu rapiditate de la o poartă la alta, iar golurile sunt destul de multe.
Sporturi asemănătoare handbalului au fost practicate încă din Evul Mediu. Însă o formă ceva mai apropiată handbalului din ziua de azi a avut loc prima dată în Scandinavia și Germania, la sfârșitul secolului XIX. Pe atunci, handbalul se juca în aer liber, cu o echipă formată din 11 jucători, pe un teren similar celui de fotbal din zilele noastre. Handbalul a fost introdus în sală în 1910.
Anul în care handbalul a luat ființă în mod oficial a fost 1917. Atunci Max Heiser, Karl Schelenz și Erich Konigh au adoptat în Germania un set modern de reguli. Primul meci oficial de handbal s-a disputat la Berlin, pe 2 decembrie 1917.
Cât durează un meci de handbal în zilele noastre?
Durata unui meci de handbal a variat, în funcție de perioadă. Între 1938 și 1966 au fost disputate turnee finale de handbal atât în sală, cât și în aer liber. Actualmente, handbalul modern este jucat doar în sală, un teren având 40 metri lungime și 20 metri lățime. Sigur, mă refer la handbalul clasic, deoarece există și handbal pe plajă, care este jucat, evident, în aer liber.
Primul Campionat Mondial de handbal a avut loc în 1938 în Germania. Durata totală a meciului era de 30 minute, durată împărțită în două reprize a câte 15 minute. S-a jucat în sală, suprafața de joc având o lungime de 50 metri și 25 metri lățime. În zilele noastre, un meci de handbal durează 60 minute, durată împărțită în două reprize a câte 30 minute, cu o pauză între ele de 10 minute.
Care sunt regulile meciurilor de handbal?
Fiecare echipă trimite în teren 7 jucători: 6 jucători de câmp și un portar, care pot fi înlocuiți de mai multe ori în meci. Asemenea meciurilor de baschet sau volei, la handbal sunt luate, de asemenea, time-outuri în timpul unui meci. Fiecare time-out durează un minut, fiecare echipă beneficiind de 3 time-outuri pe meci.
De fiecare dată când se ia un time-out, când se comite vreun fault dur, când se șterge suprafața de joc, când sunt nelămuriri în legătură cu o fază de joc, cu scorul de pe tabelă sau când se petrec alte incidente, timpul de joc se oprește. Astfel, nu putem spune cu exactitate cât durează un meci de handbal cu tot cu aceste întreruperi. În general, durata unui meci de handbal, cu tot cu întreruperi și cu pauza dintre reprize, este cuprinsă între 80 și 90 minute.

În momentul în care un jucător/o jucătoare se apropie de poarta adversă și este faultat în afara semicercului, se acordă 9 metri. Dacă este faultat în interiorul semicercului, se acordă lovitură de la 7 metri, acest 7 metri fiind ca un fel de penalty la fotbal, doar că aici se aruncă mingea cu mâna.
Jucătorii pot face 3 pași fără să sară, în caz contrar acordându-se pași, mingea revenind la echipa adversă. În cazul unui fault dur jucătorii pot fi suspendați timp de două minute, pot primi cartonaș galben sau chiar cartonaș roșu. În ceea ce privește suspendările de două minute, în acest timp jucătorul suspendat va lua loc pe bancă, lăsându-și echipa în inferioritate numerică.
De câțiva ani, echipele care sunt în inferioritate numerică sau care vor să recupereze diferența de pe tabelă, scot portarul pe faza de atac, introducând în locul său un jucător de câmp. În faza de apărare, portarul revine în poartă, iar jucătorul de câmp pe bancă.
Ce se întâmplă în cazul unui rezultat de egalitate?
O partidă de la un turneu final, un meci de cupă națională sau dintr-o competiție inter-cluburi poate ajunge în prelungiri. Dacă meciul se dispută într-o singură manșă, se intră în prelungiri în cazul în care la finalul timpului regulamentar se înregistrează un rezultat de egalitate. Dacă înfruntarea are loc în două manșe, se intră în prelungiri dacă în retur una dintre echipe câștigă cu același scor cu care a pierdut meciul tur, lucru destul de greu de crezut. În extra-time se dispută două reprize, fiecare având 5 minute. Dacă și după cele două reprize scorul este egal, se trece la executarea loviturilor de 7 metri.
În schimb, dacă în competiția internă, în faza grupelor unei competiții sau în prima dintre cele două manșe ale unei faze eliminatorii meciul se încheie la egalitate, nu vor exista prelungiri. În cazul unei prime manșe, în retur se pornește practic de la scorul de 0-0, iar în campionat sau în faza grupelo, ambele echipe ce termină meciul la egalitate primesc un punct. Ca o completare, trebuie precizat că echipa care câștigă un meci de handbal primește două puncte, iar cea care pierde nu primește niciun punct.

Cel mai lung meci de handbal a durat trei zile și trei nopți
La începutul acestui articol despre cât durează un meci de handbal nu îmi imaginam că voi găsi date despre o partidă care a durat nu mai puțin de 70 ore. Partida a fost omologată de Guinness World Records ca fiind cea mai lungă din istoria handbalului. Aceasta s-a disputat în 2001 în Olanda și, evident, a fost jucată cu acest scop: de a intra în Cartea Recordurilor.
Handbalul românesc în Europa și în lume
Handbalul masculin a fost introdus la Olimpiada de Vară în 1936. Culmea, primul Campionat Mondial de handbal a avut loc în 1938, iar Campionatul European abia în 1994. Cel feminin a fost introdus la Jocurile Olimpice în 1976, prima ediție a Campionatului Mondial a avut loc în 1957, iar prima ediție a Campionatului European în 1994.
Handbalul masculin românesc a trăit perioada de glorie între 1961 și 1984 la nivel de echipă națională. În acel interval, România a obținut o medalie de aur și trei medalii de bronz la Jocurile Olimpice, iar la Campionatul Mondial a obținut trei medalii de aur și una de argint. Cât despre handbalul feminin românesc, naționala noastră a fost campioană mondială în 1962, an în care a organizat turneul final.
De asemenea, a obținut medalia de argint în 1973 și 2005, precum și medalia de bronz în 2015. De menționat că naționala feminină a României este singura care a participat la toate cele 26 ediții de Campionat Mondial. Cât despre Campionatul European, naționala României a obținut o medalie de bronz în 2010, respectiv un loc 4 în 2000 și 2018.
În ceea ce privește echipele de club, la masculin Steaua București a câștigat EHF Champions League în 1968 și 1977, pierzând finala în 1971 și 1989. De asemenea, Dinamo București a câștigat și ea în 1965 trofeul EHF Champions League, pierzând finala doi ani mai devreme. În Cupa EHF, actuala Ligă Europeană, Minaur Baia Mare a cucerit trofeul în 1985 și 1988.
La feminin, prima ediție a Cupei Europene, actuala Champions League, a avut loc în sezonul 1961, ediție câștigată de Știința București. Rapid București în 1964 și CSM București în 2016 au fost celelalte echipe feminine românești care au ridicat deasupra capului trofeul Champions League. De asemenea, formațiile românești au pierdut în 3 rânduri finala, ultima oară în sezonul 2009-2010, prin Oltchim Râmnicu Vâlcea.
În EHF Cup echipele românești au cucerit în 4 rânduri trofeul, pierzând finala în alte două rânduri. Ultima finală EHF Cup pierdută de o echipă românească datează din sezonul 2023-2024, când Storhamar i-a refuzat șansa Gloriei Bistrița să cucerească trofeul. De asemenea, în sezonul 2023-2024 Dunărea Brăila a încheiat pe poziția a patra.

Aplauze pentru Cristina Neagu
În ultimii ani, noua generație a început din nou să se uite la handbal și chiar să mizeze pe acest sport la casele de pariuri online, în special datorită unei jucătoare. Este vorba despre Cristina Neagu, care a obținut performanțe colosale pentru cineva care a crescut în România. Cristina Neagu a fost cea mai bună jucătoare a lumii în 2010, 2015, 2016 și 2018. De asemenea, a fost golgheter la Campionatul Mondial din 2015 și la Campionatul European din 2010, deținând, totodată, titlul de cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European, cu 303 goluri. A fost de 3 ori golgheterul Champions League.
A purtat naționala României către o medalie de bronz la Campionatul European din 2010, dar și la Campionatul Mondial din 2015. Datorită ei mulți tineri s-au apucat de handbal. În vârstă de 36 ani, Neagu a anunțat că se va retrage de pe terenul de handbal la sfârșitul sezonului 2024-2025.
URMĂREȘTE-NE PE