Baschetul este un sport de echipă, jucat în sală între două echipe a câte 5 jucători. Mă refer la competițiile oficiale. Meciurile amicale sau de altă natură se pot juca și în aer liber. Scopul jocului este să obții cât mai multe puncte, aruncând mingea la un coș aflat la aproximativ 3 metri înălțime. Punctele pot fi marcate din aruncări libere (fiecare valorând 1 punct) sau din acțiune (2 puncte din interiorul careului și 3 puncte din afara careului).
Inventat în 1891 de către James Naismith, baschetul se juca inițial cu o minge de fotbal. Primul meci oficial de baschet s-a disputat în 1892 și s-a încheiat cu scorul de 1-0.
Cât durează un meci de baschet în funcție de regiunea în care are loc
De atunci însă, multe s-au schimbat, iar o echipă poate înscrie mai mult de 80 puncte sau chiar de 100 puncte, în funcție de câte minute are un meci de baschet. De asemenea, un meci de baschet oficial nu poate avea decât un învingător. Dacă la sfârșitul timpului regulamentar scorul este egal, se trece în repriza de prelungire. Aceasta va dura 5 minute, timp efectiv de joc, urmată de o alta dacă la sfârșitul ei persistă egalitatea.
Dacă te întrebi cât durează un meci de baschet, află că un fan al acestui sport va petrece în fotoliu mai mult decât ai face-o pentru vizionarea unui meci de fotbal, handbal sau volei. Timpul efectiv al unui joc de baschet poate fi de 40 minute, 48 minute sau 60 minute. Asta, fără a pune la socoteală eventualele prelungiri, care au loc în cazul în care un meci se încheie la egalitate în timp regulamentar.
La nivel global, baschetul este administrat de FIBA (Federația Internațională de Baschet). Ei au control total asupra acestui sport. Prin urmare, ei decid câte minute are un meci de baschet pentru fiecare competiție.
Prin urmare, atât meciurile disputate în Europa, cât și cele de la Campionatul Mondial sunt împărțite în 4 sferturi a câte 10 minute. Rezultă un timp efectiv de joc de 40 minute. De fapt, în multe părți ale lumii un meci de baschet durează 4 sferturi a câte 10 minute.
Însă cât durează un meci de baschet în SUA (NBA)? Aici sunt tot 4 sferturi, însă fiecare sfert durează 12 minute, timp efectiv de joc. De asemenea, 4 sferturi a câte 12 minute se mai dispută și în China sau Australia. În schimb, atât în baschetul feminin american (WNBA), cât și în meciurile din America între colegii (NCAA) se dispută două reprize, fiecare având 20 minute. Am în vedere aici doar competițiile pe care se poate miza la casele de pariuri online.
Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese
Nu se poate spune cu exactitate cât durează un meci de baschet cu tot cu pauze. În afară de pauza dintre sferturi/reprize, timpul de joc este întrerupt de multe ori pe parcursul unui sfert/unei reprize. Cauzele pot fi multiple: faulturi, aruncări libere, time-outuri, minge aruncată în afara terenului sau verificarea unei faze pe monitor de către arbitri.
În general, un sfert durează între 15 și 25 minute. În cazul unor scoruri echilibrate pe final de meci, antrenorii au tendința de a lua time-outuri, mai ales în ultimele două minute de joc efectiv. Un time-out durează un minut, iar pe final de meci pot exista chiar mai mult de 5 time-outuri. Dacă mai adăugăm și întreruperile cauzate de faulturi și aruncări libere, situații întâlnite frecvent în astfel de cazuri, se pot depăși 30 de minute pentru al patrulea sfert. La asta se pot adăuga și time-outurile obligatorii, întâlnite în NBA. Prin urmare, nu poți decât să bănuiești cât durează un meci de baschet, pentru că întreruperile în acest sport sunt destul de dese.
Pauza dintre primul și al doilea sfert, respectiv al treilea și al patrulea, este de două minute în NBA. Cea dintre al doilea și al treilea sfert este de 15 minute. În alte competiții de baschet, pauza dintre al doilea și al treilea sfert poate varia de la 5 minute la 20 minute.
În medie, un meci de 4 sferturi a câte 10 minute durează între 1 oră 45 de minute și două ore. La fel se poate spune și despre un meci de două reprize a câte 20 minute. În schimb, o partidă în care un sfert are 12 minute se duce înspre două ore și jumătate. Unele meciuri din NBA pot dura chiar peste două ore și jumătate, în special cele cu miză mare.
De câțiva ani a apărut un nou tip de baschet, care și-a croit drum către Jocurile Olimpice. Este vorba despre baschetul 3*3, sport la care România a reușit mari performanțe în anii de început. Apoi însă, jocul nostru a intrat pe o pantă descendentă. Aici un meci de baschet durează maxim 10 minute sau până ce una dintre echipe ajunge la 21 puncte. Coșurile de la mică distanță valorează 1 punct și cele de la mare distanță valorează două puncte. Se joacă în aer liber, la un singur panou, o echipă având 3 jucători pe teren.
Cât durează un meci de baschet – Cele mai lungi partide din istorie
Este destul de puțin probabil ca un meci de baschet normal să se încheie la egalitate în timp regulamentar. Asta, din cauza numărului mare de puncte înscrise pe parcursul lui. De aceea, vei găsi cote apropiate de 15.0 la multe case de pariuri online pentru ca un meci să se încheie la egalitate în timp regulamentar.
Sunt însă situații în care acest lucru se întâmplă și se intră în Over-time. După cum am precizat mai sus, în Over-time se dispută o singură repriză de prelungiri a câte 5 minute. Dacă și după acea repriză scorul se menține egal, se trece la altă repriză de prelungiri și așa mai departe, până va exista un învingător.
Spre deosebire de alte sporturi, aici nu sunt lovituri de departajare. Așa au fost consemnate în istorie meciuri de baschet de peste 3 ore. Mai jos voi prezenta un top 5 al celor mai lungi meciuri de baschet din istorie, toate din NBA.
5. Chicago Bulls – Atlanta Hawks: 3 ore 35 minute (1 martie 2019)
Meciul dintre Bulls și Hawks din 2019 a dat peste cap programul televiziunilor. Acesta a avut nu mai puțin de 4 reprize de prelungiri și a durat peste 3 ore și jumătate.
La finalul timpului regulamentar, tabela arăta scorul de 124-124. În prima repriză de prelungiri fiecare dintre cele două echipe a marcat 16 puncte. În a patra repriză de prelungiri, Bulls se impunea cu 13-6, pentru ca scorul final să fie 168-161.
4. Atlanta Hawks – New York Knicks: 3 ore 40 minute (29 ianuarie 2017)
Durata unui meci baschet mai mare de 3 ore și jumătate o înregistra tot Atlanta Hawks. De această dată, adversara era New York Knicks. Meciul a avut 4 reprize de prelungiri.
La finalul timpului regulamentar scorul era 104-104. În primele trei reprize de prelungiri fiecare echipă înscria 9, 10, respectiv 7 puncte. În a patra repriză de prelungiri Atlanta a învins cu 12-9, iar scorul final a fost 142-139.
3. Syracuse Nationals – Anderson Packers: 3 ore 48 minute (23 noiembrie 1949)
O partidă de baschet ce datează de 75 ani a durat ceva mai puțin de 4 ore. În meciul dintre Syracuse Nationals și Anderson Packers aveau loc 5 reprize de prelungiri. Sigur, pe atunci nu se marca atât de mult, jucătorii nefiind atât de îndemânatici ca în ziua de azi. De asemenea, pe atunci nu exista cronometru de joc.
La finalul timpului regulamentar scorul era 76-76. În primele 4 reprize de prelungiri fiecare dintre cele două echipe înscria 7, 4, 8, respectiv 12 puncte. În ultima repriză de prelungiri Nationals (actuala Philadelphia 76ers) se impunea cu 18-16, iar scorul final avea să fie 125-123.
2. Seattle Supersonics – Milwaukee Bucks: 9 noiembrie 1989
Meciul dintre Seattle Supersonics și Milwaukee Bucks din 1989 este considerat unul din cele mai mari meciuri în timp regulamentar din istoria NBA. Din păcate, nu se știe cu exactitate cât a durat, însă este cert că a avut 5 reprize de prelungiri.
La sfârșitul timpului regulamentar ambele echipe marcau 103 puncte. În primele 4 reprize suplimentare, fiecare dintre echipe a marcat 7, 10, 7, respectiv 11 puncte. În a cincea repriză, Bucks se impunea cu 17-16, scorul final fiind 155-154.
1. Indianapolis Olympians – Rochester Royals: 6 ianuarie 1951
Chiar dacă nici aici nu se știe cu exactitate cât a durat, meciul de baschet din 1951 dintre Indianapolis Olympians și Rochester Royals este recunoscut ca fiind cel mai lung meci din istorie. Acesta avea 6 reprize de prelungiri.
După cum am menționat mai sus, în acea perioadă nu se înscria mult. La sfârșitul timpului regulamentar scorul era 65-65. În prima și a treia repriză de prelungire fiecare echipă marca două puncte, pentru ca în prima și în a treia să nu se înscrie nici măcar un punct. În a cincea repriză de prelungire fiecare echipă înscria 4 puncte, pentru ca în a șasea repriză de prelungire Olympians să se impună cu 2-0. Scorul final era 75-73.
Sincer, îmi vine greu să cred că un meci va atenta prea curând la acest top 5 privind durata meci baschet. Asta deși, dacă îmi aduc bine aminte, în sezonul trecut de NBA un meci se încheia după 3 reprize de prelungiri.
Chiar dacă durează mult, iar time-outurile pot fi considerate enervante, mai ales cele luate pe final de meci, baschetul este un sport care crește în popularitate. Asta și datorită transmisiunilor în direct oferite de posturile TV, dar și de casele de pariuri online.
URMĂREȘTE-NE PE