Odată cu avansarea societăţii în era tehnologiei, multe dintre jocurile tradiţionale au trecut prin diferite transformări pentru a facilita accesul publicului. În principiu, un mediu excelent pentru a întreprinde activităţi competitive a devenit internetul. Având lejeritatea accesării tuturor jocurilor preferate fără a părăsi confortul propriei case, este uşor de înţeles de ce marii producători de aplicaţii duc o luptă continuă de promovare şi dezvoltare pe planul online. De la competiţii sportive şi până la jocuri de strategie, din ce în ce mai multe dintre acestea tind să prindă forme virtuale.

Unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume, şahul, a fost îndeaproape studiat de către ingineri în IT şi cercetători încă din anii 1970. Tehnologia computerizată avansând, pasionaţii de şah şi calculatoare au căutat modalităţi de a ajunge în punctul în care un sistem autonom ar putea fi atât de bun încât să „rezolve şahul”. Acest lucru se referă la câştigarea sau împingerea către remiză a tuturor partidelor jucate, fără a mai exista vreo şansă ca inteligenţa artificială să piardă. În scopul acesta au fost concepute numeroase sisteme de calcul însă acel prag nu a fost atins încă, cele mai mari realizări fiind victoriile versus marii maeştrii ai şahului. În prezent popularitatea în mediul online a jocului este în creştere, existând o multitudine de website-uri, aplicaţii sau programe prin intermediul cărora utilizatorii pot juca fie împotriva altor competitori de oriunde din jurul lumii fie împotriva inteligenţei artificiale, cea din urmă putând fi reglată la nivelul dorit.

Un alt joc de masă foarte cunoscut în multe părţi ale globului este Monopoly. Acesta a fost lansat în anul 1935 şi are la bază conceptul economic de monopolizare, reprezentând dominarea unei pieţe de către o singură entitate. Bucurându-se de un succes considerabil în mai multe ţări, dezvoltarea acestuia nu a întârziat să apară, iniţial lansându-se zeci de jocuri asemănătoare Monopoly iar după 50 de ani apărând şi prima variantă pe calculator, zarurile jocului fiind înlocuite cu un sistem de generare a numerelor aleatorii. Ulterior, odată cu apariţia consolelor de jocuri au apărut şi variantele acestuia pentru ele, ultima versiune oficială de anul trecut fiind pentru Nintendo Switch. Cu toate că există în prezent zeci de astfel de jocuri pe diferite platforme, împătimiţii genului preferă interacţiunea socială în schimbul lejerităţii de a juca online.

Dezvoltarea sistemelor de calcul menţionate mai sus a făcut posibilă evoluţia în mediul online a tuturor jocurilor de cazinou. Aruncarea unei perechi de zaruri a fost înlocuită cu simplul click al unui buton, toţi algoritmii din viaţa reală fiind replicaţi în mediul computerizat. Mai mult de atât, faptul că accesul la internet a devenit din ce în ce mai uşor şi mai răspândit a rezultat în posibilitatea de a provoca jucători aflaţi la mii de kilometrii distanță fără a călători sau a întâlni acea persoană în viaţa reală. Având o interfaţă şi un design prietenos, tot mai mulţi competitori se îndreaptă către acest mediu pentru a-şi practica hobby-ul în linişte. De asemenea, experienţa de a juca poker s-a schimbat cu siguranţă în bine de-a lungul timpului. Companii precum PokerStars au făcut posibilă adunarea în jurul mesei virtuale a jucătorilor şi participarea la turnee internaţionale fără nevoia de a părăsi confortul propriei case. Acest nou mod de a concura prezintă mari avantaje mai ales pentru cei care nu au timpul sau condiţia necesară pentru a se deplasa către locaţiile în care s-ar desfăşura evenimentele.

Continua creştere în popularitate a jocurilor pe internet în ultimii ani este un lucru evident şi putem spune cu siguranţă că în viitor vor fi descoperite noi modalităţi de a ne bucura de jocurile preferate fără vreun pic de efort din partea noastră, computerele şi telefoanele mobile asigurând platformele şi ustensilele necesare pentru fiecare joc în parte.