Calculator Cote
Calculatorul de cote pariuri sau convertorul de cote reprezintă un instrument util pentru pariorii informați. Mulți se întreabă de ce ar trebui să se familiarizeze cu acesta, iar răspunsul este unul unul simplu.
Recomandăm ca înainte de a plasa pariuri să te informezi cât mai detaliat despre evenimentele selectate. Uneori, informațiile sunt însoțite și de cote care sunt exprimate în alt format. Spre exemplu, dacă vei căuta informații despre un eveniment pe un site din Marea Britanie, este posibil să găsești cotele exprimate în sistem fracțional, în timp ce informații despre meciurile din NBA sau MLB pot să conțină cote în sistem american (moneyline).
Ce este un calculator cote pariuri?
Un calculator cote pariuri este un instrument prin care echivalezi cotele exprimate în sisteme diferite, dar și estimezi probabilitatea implicită ca un eveniment să se întâmple. Ele sunt la fel de utile pentru începători, dar și pentru avansați.
Utilizând acest instrument, pe lângă informațiile primite, vei economisi și timpul necesar pentru a face pe cont propriu conversiile. Precizia conversiilor te ajută să plasezi pariuri mai eficiente.
Tipuri de cote la pariuri
Un calculator de cote la pariuri face conversii între cote exprimate în sistem zecimal, fracțional sau american. Aceste cote exprimă același lucru și nu presupun diferențe de plăți.
Cotele zecimale sunt utilizate preponderent în Europa, Canada și Australia. Ele sunt exprimate sub forma x.yzt. Principalul avantaj al acestora este reprezentat de ușurința cu care interpretezi informațiile transmise. Cotele zecimale exprimă câștigul potențial pentru fiecare unitate pariată (nu se referă la profit). Rentabilitatea totală se exprimă prin formula:
T = S x D, unde
T – Rentabilitatea totală (câștigul total= miză + profit)
S – Miza
D – Cota zecimală.
Spre exemplu, dacă pariezi 100 lei cu cota 4.55, vei câștiga 455 lei (miza + profit).
Cotele fracționare, cunoscute și sub numele de cote britanice, sunt utilizate de casele de pariuri britanice și irlandeze. Ele sunt scrise sub forma x/y sau x-y. Aceste cote arată profitul potențial pentru fiecare unitate pariată. Rentabilitatea totală se calculează după formula:
T = S x N/D +S, unde
T – rentabilitatea totală
S – Miza plasată
N/D – cota fracționară.
O cota fracționară 8/3 însemnă că pentru fiecare 3 unități pariate poți obține un profit de 8 unități. Asta înseamnă că, dacă vei paria 30 lei pe această cotă, profitul va fi de (30×8):3 = 80 lei, iar rentabilitatea totală va fi de 80+30= 110 lei (se adaugă miza).
Cotele americane sau cotele Moneyline sunt de două tipuri. Exprimate cu +, ele arată cât vei câștiga dacă vei paria 100 lei, iar exprimate cu minus arată cât trebuie să pariezi pentru a câștiga 100 lei. Pariurile moneyline cu + indică favoriții, în timp ce cotele moneyline cu – sunt pentru outsideri. La ambele tipuri de pariuri (care se referă la profituri) se adaugă și miza.
Spre exemplu, să presupunem că la fotbal american se întâlnesc echipele A și B. Cotele moneyline sunt +600 pentru echipa A și -700 pentru echipa B. Cei care pariază pe victoria echipei A ar putea câștiga 600 lei, la care se adaugă miza de 100 lei. Dacă echipa B s-ar impune, cei care ar paria pe victoria ei ar primi 800 lei (700 lei miza +100 lei profit).
Probabilitatea implicită
Orice calculator de cote are și o secțiune numită Probabilitate implicită. Aceasta reprezintă procentul de probabilitate ca un pariu să câștige. În această conversie se ia în calcul și marja casei.
Conversia cotelor în procente este foarte utilă în cazul pariurilor moneyline. Cum se calculează acestea?
- Pentru cotele moneyline pozitive P = cota/(cota +100) x 100
- Pentru cotele moneyline negative P = 100(cota +100) x 100
Avantajele unui calculator de cote
Cei care utilizează un convertor de pariuri se asigură că vor face conversii de cote precise, vor economisi timp și vor lua decizii mai eficiente. În fapt, utilizarea calculatorului de cote este foarte simplă. Introduci datele, iar acesta lucrează pentru tine. Pentru a înțelege informațiile primite, trebuie doar să introduci corect datele și să știi ce reprezintă acestea.