Super Liga Europei este una din cele mai controversate competitii ce poate aparea in fotbalul european. De-a lungul ultimilor ani, UEFA a decis sa introduca noi intreceri precum Conference League sau Nations League – intreceri ce nu au fost pe placul tuturor oamenilor implicati in fotbal.
Dezacordurile dintre conducerea UEFA si anumiti conducatori de fotbal precum Florentino Perez (Real Madrid), Joe Glazer (Manchester United) sau Andrea Agneli (Juventus) au dus la propunerea unui nou concept. Mai exact, in nul 2021, cele mai importante cluburi din fotbalul european au propus Super Liga Europei!
Super Liga Europei – care este formatul?
Evident, proiectul este inca in faza incipienta, asadar nu cunoastem inca tot formatul. Totusi, din cate se pare sunt propuse doua grupe in care vor evolua nu mai puitin de 10 formatii. In total, 20 de echipe vor participa – urmand ca 15 sa aiba un loc garantat mereu. Aici sunt incluse formatii de top precum Real Madrid, Juventus, Liverpool, Arsenal sau Manchester United. Celelalte 5 locuri se pot schimba in fiecare an, dupa anumite criterii.
Fiecare formatie va evolua in 18 partide, in deplasare si acasa. Toate meciurile vor fi programate la mijlocul saptamanii, iar primele 3 formatii din fiecare grupa se vor califica in sferturile de finala. In total, nu mai putin de 197 de meciuri vor avea loc intr-o editie de Super Liga. 180 dintre acestea se vor desfasura in faza grupelor.
Fazele eliminatorii ar urma sa aiba loc in decurs de o luna – la finalul stagiunilor interne. In 2021, UEFA a amenintat toate cluburile partase la aceasta noua initiativa cu suspendari si amenzi drastice.
Conducerea Super League
- Florentino Perez (presedinte Real Madrid)
- Andrea Agneli (patron Juventus)
- Joel Glazer (co-detinator Manchester United)
- John W. Henry (detinator Liverpool)
- Stan Kroenke (detinator Arsenal)
Au aparut insa si primii contestatari ai acestei competitii ce nu intra in acordurile UEFA. Un exemplu concret este campioana Frantei – PSG. De asemenea, Bayern Munchen sau Borussia Dortmund au declarat ca nu sunt interesate de o astfel de competitie. Alte cluburi ce nu doresc sa fie partase la Super Liga Europei sunt:
- West Ham
- Everton
- Leeds United
- Atalanta
- Cagliari
- Herllas Verona
- Real Sociedad
- Villarreal
- Lyon
- AS Monaco
- Fenerbahce
- Galatasaray
- FC Porto
- Feyenoord
- RB Salzburg
- FC Copenhaga
Unda verde pentru Super Liga
Florentino Perez & co. nu au fost multumiti de reactia UEFA din 2021, astfel ca au contestat deciziile de acum doi ani. Astfel, Curtea de Justitie a Uniunii EUropene a decis faptul ca UEFA si FIFA au actionat ilegal, atunci cand au blocat infiintarea Super Ligii Europei.
Nu mai putin de 15 judecatori ai Curtii de Justitie au constatat faptul ca cele douaa organizatii au abuzat de o pozitie dominanta, manipuland piata si modul prin care potentiali organizatori de turnee ar putea infiinta o comptitie.
Real Madrid, Barcelona si Juventus au fost cluburile care au sprijinit procesul. Acum insa, sunt foarte multe semne de intrebare. In primul rand, nu sunt cunoscute date despre un eventual start al Super Ligii.
In al doilea rand, nu se cunosc echipele participante. Dupa presiunea suporterilor in 2021, toate cluburile fondatoare cu exceptia celor 3 mentionate in paragraful anterior, si-au anuntat retragerea din Super Liga Europei.
Evident, in 2024 sunt sanse minime de a vedea fotbal din Super Liga Europei, asadar ne vom delecta din nou cu ponturi Champions League, Europa League sau Conference League.
Revenim cu update-uri..
URMĂREȘTE-NE PE