100% Bonus până la 600 RON pe sport Joacă acum
Pachet de 500 RON Bonus Joacă acum
100% BONUS la depunere 500 RON Joacă acum

Cei mai buni sportivi români ai tuturor timpurilor

Cei mai buni sportivi români ai tuturor timpurilor
Sursa fotografiei: Facebook/David Popovici

România a dat naștere unor sportivi de excepție care au excelat la nivel internațional. Avem sportivi care au purtat imnul țării în toată lumea și l-au reprezentat cu mândrie. Campionii României au făcut istorie la Campionatele Mondiale și Europene, fie că vorbim de fotbal, gimnastică, înot sau alte sporturi. Țara noastră se poate mândri cu un număr mare de campioni care au lăsat o amprentă impresionantă în lumea sportului.

România a fost și este în continuare patria unor sportivi de excepție, care au marcat istoria sportului la nivel mondial datorita performanțele lor deosebite. Cei mai buni sportivi români au motivat generații și au pus țara noastră pe harta sportului internațional.

Nadia Comăneci

nadia comaneci
Sursa fotografiei: Facebook/Nadia Comăneci
  • Data nașterii: 12.11.1961
  • Locul nașterii: Onești, Bacău
  • Carieră: Gimnastă
  • Supranume: Zeița de la Montreal

Nadia Elena Comăneci a fost prima gimnastă din lume care a primit nota 10 într-un concurs olimpic de gimnastică, prima gimnastă care a efectuat un pasaj aerian și o serie de zbor aerian cu o roată de căruță în spate. Ea a debutat, de asemenea, cu demontarea cu dublu răsucire și saltul dublu la spate pe podea. Pe parcursul carierei sale Nadia Comăneci a câștigat 9 medalii, dintre care 5 de aur, 3 de argint și una de bronz. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Zeița de la Montreal este considerată cea mai bună gimnastă a secolului XX și în același timp una din cele mai bune gimnaste ale lumii.

Daniela Silivaș

daniela silivaș
Sursa fotografiei: Wikipedia
  • Data nașterii: 09.05.1972
  • Locul nașterii: Deva, Hunedoara
  • Carieră: Gimnastă

Daniela Silivaș este o gimnastă de renume, motiv pentru care se află în topul listei cu cei mai buni sportivi români. Aceasta începând gimnastica la vârsta de 6 ani cu antrenorul pe care l-a avut și Nadia Comăneci, Béla Károlyi. Pe parcursul activității sale a câștigat 6 medalii, toate in același an 1988 la Seul în Coreea de Sud. Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988. La această ediție a Jocurilor, Daniela Silivaș a câștigat cele șase medalii: trei de aur, două de argint și una de bronz, obținând șapte note de 10. Performanțele sale au egalat recordul stabilit de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă
Sursa fotografiei: Wikipedia
  • Data nașterii: 26.10.1964
  • Locul nașterii: Siret, Suceava
  • Carieră: Canotoare

Elisabeta Lipă și-a început parcursul la vârsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din vară în 1984, unde a câștigat medalia de aur la dublu vâsle. A fost de 25 de ori campioană națională și a câștigat numeroase premii de-a lungul carierei sale, de la medalii de aur, argint și bronz la titluri și așa mai departe. În anul 2000 a fost desemnată de Federația Internațională de Canotaj „cea mai bună canotoare din lume”. Datorită parcursului său spectaculos, Elisabeta Lipă a fost aleasă pentru al cincilea mandat consecutiv în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj.

Simona Halep

Simona Halep
Sursa fotografiei: Facebook/Simona Halep
  • Data nașterii: 27.09.1991
  • Locul nașterii: Constanța
  • Carieră: jucătoare de tenis

Continuăm lista cu cei mai buni sportivi români cu Simona Halep, una dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis din România. Aceasta a ocupat prima poziție în clasamentul mondial WTA în două rânduri. Fiind a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevității, Simona Halep a purtat titlul de jucătoarea anului în 2018. Ea a fost clasată pe locul primul loc mondial la simplu feminin de către WTA timp de 64 de săptămâni, la sfârșitul anului în 2017 și a rămas tot pe primul loc și în 2018. Simona Halep a fost o jucătoare versatilă, pe toate terenurile. A câștigat două titluri de Grand Slam la simplu: în 2018, învingând-o pe Sloane Stephens în finală și în 2019, cu o finală memorabilă în seturi drepte împotriva Serenei Williams. Este una dintre cele 29 de femei în 50 de ani de PIF WTA Rankings care a ajuns pe locul 1 și care a terminat cu 24 de titluri.

Gabriela Szabó

Gabriela Szabó
Sursa fotografiei: Facebook/Gabriela Szabó
  • Data nașterii: 14.11.1975
  • Locul nașterii: Bistrița
  • Carieră: atletă

Gabriela Szabó a intrat în competițiile de senioare din 1994,  după remarcabilele rezultate la juniori. Aceasta a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney din anul 2000. A fost de șapte ori campioană mondială și numită 10 ani la rând cea mai buna atletă a României. În 1990 a fost desemnată ca cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. La Jocurile Olimpice din 1996 a câștigat medalia de bronz în Atlanta iar în anul 2000 în Sydney a câștigat aurul și bronzul. După acestea au urmat mai apoi multe alte medalii de aur, argint și bronz la Campionate Mondiale și Europene. A devenit prima sportivă din lume care într-un singur an, a obținut cea mai bună performanță mondială la cinci probe: 1500 m, 2000 m, 3000 m, 5000 m, în anul 1998.

Ilie Năstase

ilie năstase
Sursa fotografiei: Facebook/Ilie Năstase
  • Data nașterii: 19.07.1946
  • Locul nașterii: București
  • Carieră: jucător de tenis
  • Poreclă: Nasty

Ilie Năstase a fost un jucător profesionist de tenis. A fost clasat pe primul loc mondial simplu la masculin de Asociația Profesioniștilor din Tenis, timp de patru săptămâni. Ilie Năstase este în topul celor 10 jucători care au câștigat peste 100 de titluri la nivel ATP. În 1972 a semnat un contract cu firma Nike, acesta fiind primul sportiv profesionist care a reușit o colaborare de acest gen. Printre cele 57 de titluri câștigate de Ilie Năstase se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Împreună cu Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972. Ion Țiriac și Ilie Năstase au fost decorați pe 05.11.1971 de către Nicolae Ceaușescu.

Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin
Sursa fotografiei: Facebook/Ivan Patzaichin
  • Data nașterii: 26.11.1949
  • Locul nașterii: Mila 23, Crișan, Tulcea
  • Decedat: 05.09.20021
  • Carieră: Caiacist

Ivan Patzaichin este una dintre figurile cunoscute din sportul Românesc. Și-a început cariera la Clubul Sportiv Dinamo București în luna martie 1967, unde a și rămas timp de 43 de ani, 18 ani pe post de sportiv iar 25 pe post de antrenor. În doar un an și jumătate de la mutarea la București, a câștigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 1968, la proba de canoe 2, 1000 m, împreună cu Serghei Covaliov. A devenit cunoscut în special pentru palmaresul său, a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară Mexico 1968, München 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984. Și la cele cinci ediții a cucerit 7 medalii dintre care 4 de aur și 3 de argint.

Gheorghe Hagi

Gheorghe Hagi
Sursa fotografiei: Facebook/Gheorghe Hagi
  • Data nașterii: 5.02.1965
  • Locul nașterii: Săcele, Constanța
  • Supranume: Regele
  • Carieră: fotbalist

Era imposibil ca Gheorghe Hagi să lipesească din topul cu cei mai buni sportivi români. Acesta este fost fotbalist, considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor 1980 și 1990. A purtat titlul de cel mai bun fotbalist român de șapte ori și este considerat cel mai bun fotbalist din timpul lui. În 2004, a fost numit de Pelé drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA. Hagi mai este cunoscut și ca fiind unul dintre puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele cluburi rivale spaniole Real Madrid și Barcelona. În 1996, se transferă la Galatasaray Istanbul, echipă cu care va avea cele mai mari reușite. A câștigat 4 titluri și 2 cupe ale Turciei, iar în anul 2000 a condus echipa spre câștigarea Cupei UEFA și Supercupei Europei. La echipa națională, Hagi a reușit să bifeze 125 de prezențe, cu 35 de goluri marcate.

Gheorghe Popescu

Gheorghe Popescu
Sursa fotografiei: Facebook/ Gheorghe Popescu
  • Data nașterii: 9.10.1967
  • Locul nașterii: Calafat
  • Supranume: Baciul
  • Carieră: fotbalist

Gheorghe Popescu a fost al treilea cel mai selecționat jucător la naționala României, după Dorinel Munteanu și Gheorghe Hagi. Cu o carieră impresionantă de-a lungul timpului, Gică Popescu a jucat pentru Barcelona între anii 1995 și 1997, unde a și purtat titlul de căpitan. În 1999-2000 a câștigat Cupa UEFA cu Galatasaray, iar în 2000 a cucerit Supercupa UEFA. Acesta a fost declarat de șase ori jucătorul anului. În 1990 a avut prima propunere din partea lui Real Madrid, dar Gică Popescu a refuzat să meargă pe Santiago Bernabeu. A doua propunere a fost în 1996 când ocupa funcția de căpitan la Barcelona și bine înțeles că a urmat cel de-al doilea refuz.

Ilie Balaci

Ilie Balaci
Sursa fotografiei: Wikipedia
  • Data nașterii: 13.09.1956
  • Locul nașterii: Bistreț, Dolj
  • Data morții: 21.10.2018
  • Supranume: Minunea Blondă
  • Carieră: fotbalist

Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din vremea lui. A debutat la Universitatea Craiova în 1980 unde s-a și făcut cunoscut. Universitatea Craiova este echipa pentru care a câștigat 3 titluri de campioană. În cupele europene a disputat 38 de meciuri, marcând 7 goluri. A purtat de două ori titlul de cel mai bun fotbalist al României și a fost cel mai tânăr jucător de fotbal care a debutat la echipa națională la doar 17 ani și 6 luni. S-a retras in punctul cheie al carierei sale când era dorit de echipe mari precum Juventus și AC Milan. Retragerea sa a avut loc la doar 27 de ani din cauza accidentărilor suferite.

Adrian Mutu

adrian mutu
Sursa fotografiei: Facebook/Adrian Mutu
  • Data nașterii: 8.01.1979
  • Locul nașterii: Călinești, Argeș
  • Supranume: Briliantul
  • Carieră: fotbalist

Adrian Mutu este o figură foarte cunoscută în lumea fotbaliștilor români. Acesta a jucat pentru 9 cluburi din afară, cel mai bine simțindu-se la Fiorentina. Pentru gruparea italiană a marcat 54 goluri în 112 meciuri. Acesta a fost numit de 4 ori jucătorul român al anului. Adrian Mutu este cel mai scump transfer din istorie în ceea ce privește jucătorii români. În 2004 el a fost vândut de Parma la Chelsea pentru suma de 19 milioane de euro. Între 1998-1999, ca jucător la Dinamo, a înscris 26 goluri în 18 de jocuri, având un rol foarte important la câștigarea campionatului și a cupei României de către Dinam. Înaintea returului însă, a fost transferat la Inter. Ulterior, din 2000 până în 2002 a fost transferat la Hellas Verona pentru 4.000.000 de euro. Mutu a avut parte de multe transferuri de-a lungul carierei sale, cea mai lungă perioadă în care a stat la o echipă a fost din 2006 până în 2011 la Fiorentina. Pentru Naționala României Adrian Mutu a marcat 35 de goluri în 77 de meciuri jucate.

David Popovici

david popovici
Sursa fotografiei: Facebook/David Popovici
  • Data nașterii: 15.09.2004
  • Locul nașterii: București
  • Carieră: Înotător

La o vârsta foarte fragedă David Popovici este unul dintre cei mai buni înotători, specializat în stilul liber. Este primul campion olimpic al natației masculine din România. Este campion mondial și European în 2022 și deține recordul mondial la juniori la proba de 100 m liber, precum și recordul mondial la juniori, la 200 m liber. În 2024 a câștigat două medalii: una de aur și cealaltă de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Tot în 2024 a mai câștigat două medalii de aur la Belgrad la Campionatele Europene de Natație. David Popovici a fost declarat sportivul anului în 2024. Toate realizările sale până în momentul de față sunt o combinație de talent rar, antrenamente nesfârșite și relații apropiate cu un antrenor și o familie care au știut să-i pună talentul în valoare. Dacă lucrurile merg la fel în continuare, David are toate șansele să devină cel mai rapid înotător din istorie.

Putem spune că talentul sportivilor români a fost este și va fi la cea mai înaltă calitate. S-a demonstrat acest lucru de-a lungul anilor și ni se demonstrează în continuare.

Acești sportivi au dat dovadă că prin muncă, pasiune, determinare, dar și puțin talent se pot atinge performanțe deosebite. Fiecare dintre acești sportivi a lăsat o amprentă care nu va putea fi ștearsă din istoria sportului mondial și continuă să fie un model demn de urmat pentru tinerii sportivi din zilele de astăzi.

Abonează-te gratuit la emailurile săptămânale cu ponturi de la XBets.ro!

🔒 Prin înscriere confirmi ca ai peste 18 ani si  ești de acord cu Termenii și Condițiile și Politica de Confidențialitate. Poți renunța oricând.

URMĂREȘTE-NE PE

Agenții Pariuri Recomandate
Maxbet

600 RON BONUS de bun venit

Unibet

Primul pariu fără risc până la 500 RON

Superbet

Pachet de 500 RON Bonus pentru jucătorii noi

Betano

100% BONUS la depunere 500 RON

Las Vegas

Bonus sport până la 900 RON, primele 3 depuneri

Betfair

100% BONUS până la 550 RON