Tenisul este un sport cu o mare expunere, motiv pentru care câștigurile jucătorilor au explodat în ultima perioadă. Spre exemplu, la US Open 2024 câștigătorii la simplu au încasat câte 3.6 milioane USD, premii cu 15% mai mari decât la ediția precedentă.
În aceste condiții nu este de mirare că unii dintre jucători acumulează averi fantastice. Nu doar premiile contribuie la veniturile jucătorilor de tenis. Contractele de publicitate sunt de multe ori mult mai profitabile decât recompensele sportive.
În top 10 cei mai bogați jucători de tenis din lume figurează sportivi sau foști sportivi care, pe lângă veniturile din turnee sau publicitate, au dovedit și un spirit antreprenorial deosebit, dezvoltând propriile afaceri sau investind în diverse domenii. După retragerea lui Rafael Nadal, Novak Djokovic este singurul sportiv în activitate, dar și el este foarte aproape de retragere.
Top 10 cei mai bogați jucători de tenis din lume
- Ion Țiriac – 1,7 miliarde USD
- Roger Federer – 550 milioane USD
- Serena Williams – 300 milioane USD
- Novak Djokovic – 250 milioane USD
- Rafael Nadal – 220 milioane USD
- Maria Sharapova – 220 milioane USD
- Andre Agassi – 175 milioane USD
- Andy Murray – 165 milioane USD
- Pete Sampras – 160 milioane USD
- John McEnroe – 100 milioane USD
Ion Țiriac (1,7 miliarde USD)
Top 10 cei mai bogați jucători de tenis din lume este dominat de românul Ion Țiriac. Acesta a activat mai întâi ca jucător de hochei pe gheață, reprezentând România la Olimpiada de la Innsbruck și la Campionatele Mondiale. Ca jucător de tenis el s-a remarcat în probele de dublu unde, alături de Ilie Năstase, a câștigat turneul de la Roland Garros în 1970 și a jucat 3 finale ale Cupei Davis în 1969, 1970 și 1972.
Țiriac nu a strâns foarte mulți bani din tenis, dar a reușit să facă afaceri foarte profitabile în Germania. În prezent deține afaceri în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor, în imobiliare, supraveghere și protecție. El nu a pierdut legătura cu tenisul. Între 1984 și 1993 a fost managerul campionului german Boris Becker, iar în timp a deținut licențe pentru mai multe turnee de tenis, cel mai important fiind Mutua Madrid Open.
Roger Federer (550 milioane USD)
Elvețianul Roger Federer este jucătorul de tenis cu cele mai mari încasări din premii în bani și sponsorizări. Alături de Nadal și Djokovic el a făcut parte din tripleta de aur a tenisului mondial. Federer a jucat 65 de turnee de Grand Slam consecutive, din care a câștigat 20. El a fost numărul 1 ATP timp de 310 săptămâni, dintre care 237 consecutive.
Pe lângă premiile din sport, Federer a avut contracte de sponsorizare-promovare cu unele dintre cele mai cunoscute mărci, printre care Rolex și Uniqlo. În plus, compania sa On Sports merge din ce în ce mai bine.
Serena Williams (300 milioane USD)
Tenisul este primul sport în care performanțele bărbaților și ale femeilor au fost recompensate în mod egal. De aceea, top 10 cei mai bogați jucători de tenis din lume este unul mixt, în care cea mai bine clasată sportivă este Serena Williams. Aceasta a câștigat 23 de turnee de Grand Slam, a ocupat 319 săptămâni prima poziție în clasamentul WTA, dintre care 186 consecutive.
Serena Williams este singura sportivă care a reușit Career Golden Slam, atât la simplu, cât și la dublu. Această performanță presupune să câștigi cele 4 Grand Slam-uri și titlul olimpic. Cum performanțele sale au fost realizate în ultimele decenii, recompensele au fost pe măsură. Investițiile ulterioare, printre care linia de cosmetice Wyn Beauty, au dus averea americancei la circa 250 milioane USD.
Novak Djokovic (250 milioane USD)
Singurul jucător în activitate în acest top, sârbul Novak Djokovic are o avere estimată la circa 220 milioane USD. Performanțele acestuia sunt unele impresionante dacă ne gândim doar la cele 24 de turnee de Grand Slam câștigate sau la cele 456 de săptămâni în care a ocupat primul loc ATP.
Sârbul a bifat numeroase parteneriate comerciale, cele mai cunoscute fiind cele cu Asics, Head, Hublot, Lacoste, Peugeot, Raiffeisen Bank International sau Ultimate Software Group. El a lansat și o linie proprie de băuturi răcoritoare, „SILA by Novak Djokovic”.
Cu retragerea bătând la ușă, Djokovic încearcă să-și regăsească motivația pentru a-și continua cariera. Pentru noul sezon el va colabora cu Andy Murray, cel care l-a înlocuit pe Goran Ivanisevic.
Rafael Nadal (220 milioane USD)
Spaniolul Rafael Nadal este unul dintre monștrii sacri ai tenisului mondial. El s-a retras în această toamnă după ce accidentările repetate l-au ținut mult timp departe de teren. Cariera lui este una impresionantă, cu 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 obținute pe zgura de la Paris. Printre performanțele sale se numără și un record de 81 de victorii consecutive pe zgură.
El este creditat cu o avere de peste 220 milioane USD, adunați din premii și contracte de publicitate. Printre cele mai profitabile contracte se numără cele cu producătorul de autoturisme Kia și Nike. El investit în afaceri imobiliare și în sport. În plus, alături de prieteni, printre care și Roger Federer, el este implicat în numeroase proiecte filantropice.
Maria Sharapova (220 milioane USD)
Rusoaica Maria Sharapova este a treia în topul celor mai mari câștiguri obținute de o jucătoare de tenis doar din premii (39 milioane USD). Timp de 11 ani consecutiv ea a fost jucătoarea de tenis cu cele mai mari venituri anuale. Nu este de mirare că în acest moment averea ei este estimată la 220 milioane USD.
Maria Sharapova a câștigat 5 titluri de Grand Slam și a fost timp de 21 de săptămâni pe locul 1 în clasamentul WTA. După ce s-a retras din tenis, frumoasa rusoaică a investit în acțiuni, criptomonede și are un loc de conducere la Moncler Group.
Andre Agassi (175 milioane USD)
Americanul Andre Agassi a avut o carieră impresionantă, marcată de frumoasa rivalitate cu conaționalul său Pete Sampras. Cariera lui a fost încununată cu 8 titluri de Grand Slam și un titlu olimpic.
Agassi a fost un excentric, atât pe teren, cât și în viața privată. El a fost căsătorit cu cunoscuta actriță Brook Shields, iar din 2001 este partenerul de viață al campioanei din tenis Steffi Graf. Excentricitatea s-a manifestat și în domeniul investițiilor. Riscurile sale au fost asumate, astfel că averea sa a crescut progresiv până la circa 175 milioane USD.
Andy Murray (165 milioane USD)
Andy Murray a fost singurul jucător de tenis care a putut să spargă monopolul Federer – Nadal – Djokovic în era de aur a acestuia. Jucătorul scoțian a obținut 3 titluri de Grand Slam și 2 titluri olimpice. El a adunat peste 69 milioane USD doar din premii. Fiind cel mai bun reprezentant al Marii Britanii, a beneficiat de numeroase contracte de sponsorizare care i-au mărit veniturile.
În prezent, Andy Murray îl antrenează pe veteranul Novak Djokovic și, împreună cu soția sa, administrează un hotel de lux în Scoția. Acesta reprezintă doar o mică parte din investițiile sale imobiliare.
Pete Sampras (160 milioane USD)
Cu Nike, Wilson și Movado printre sponsori, americanul Pete Sampras a fost recordmenul sponsorizărilor din tenis la începutul anilor 2000. După retragere, el a investit serios în imobiliare, averea sa crescând progresiv. În prezent el este creditat cu o avere de peste 160 milioane USD.
O parte din averea lui Sampras provine din premiile obținute în circuitul profesionist de tenis (peste 43 milioane USD). De-a lungul carierei el a adunat 14 titluri de Grand Slam și a stat 6 ani pe prima poziție în ierarhia ATP.
John McEnroe (100 milioane USD)
Americanul John McEnroe a fost o figură pe terenul de tenis. Cu o fire extrem de competitivă, el a fost implicat în numeroase scandaluri. Asta nu l-a împiedicat să câștige 7 titluri de Grand Slam într-o perioadă în care îi avea ca adversari pe Bjorn Borg și Jimmy Connors. McEnroe este unul dintre cei doi jucători de tenis (celălalt este Stefan Edberg) care a deținut simultan prima poziție atât în ierarhia la simplu, cât și la dublu.
Firea vulcanică din teren se pare că nu și-a găsit locul și în viața de zi cu zi. Deși a ținut neapărat să-și exprime opiniile, indiferent dacă acestea deranjau, americanul a avut un comportament decent, motiv pentru care este antrenorul nejucător al echipei SUA. Se pare că el a păstrat controlul și în hotărârile de afaceri, din moment ce averea sa a crescut constant, fiind estimată la circa 100 milioane USD.
URMĂREȘTE-NE PE