Orice tânăr fotbalist visează ca într-o zi să câștige Champions League și Cupa Mondială și să intre în clubul cu câștigători ai premiului Balonul de Aur. Dacă Urecheata (trofeul Ligii Campionilor) și Trofeul FIFA World Cup recompensează realizările unor echipe, Balonul de Aur reprezintă cel mai prestigios premiu individual din fotbal. Nume mari ale fotbalului au ridicat acest trofeu, dar, din cauza regulilor, doi corifei ai fotbalului au fost privați de onorurile aduse de acesta.
68 de ani de istorie pentru Ballon d’Or
Trofeul Balonul de Aur este acordat de revista franceză France Football din 1956. Ideea le-a aparținut lui Gabriel Hanot and Jacques Ferran și prevedea ca jurnaliștii sportivi să desemneze fotbalistul care a obținut cele mai bune rezultate pe parcursul unui an calendaristic.
Inițial trofeul era dedicat doar fotbaliștilor europeni, însă din 1995 au putut fi votați pentru acest trofeu toți fotbaliștii care activau în campionatele europene. Chiar în primul an, câștigător a fost declarat liberianul George Weah, vârful lui AC Milan. Argentinienii Alfredo di Stefano și Omar Sivori primiseră și ei trofeul, dar asta a fost posibil pentru că dețineau pașapoarte spaniol și, respectiv, italian.
Din 2007, publicația franceză a decis ca Balonul de Aur să fie decernat celui mai bun fotbalist desemnat în urma unui vot la care să participe 98 de jurnaliști sportivi din întreaga lume (anterior votau doar 52 de gazetari europeni). În același timp, toți fotbaliștii profesioniști deveneau eligibili pentru acest trofeu.
Între 2010 și 2015 premiul a fost decernat în parteneriat cu FIFA, dar, din 2016, s-a revenit la patronajul exclusiv al revistei France Football și la votul exclusiv al jurnaliștilor. Din 2022, France Football a introdus noi reguli. Premiul va recompensa activitatea desfășurată într-un sezon competițional, iar câștigătorul va fi desemnat în urma votului unui singur jurnalist din fiecare țară clasată pe primele 100 de locuri în clasamentul mondial FIFA.
Premii asociate cu Balonul de Aur
Evenimentul decernării Balonului de Aur este unul dinamic. În timp, a devenit evident că trofeul nu putea rămâne singular. Astfel, rând pe rând, au fost introduse o serie de alte premii individuale:
- Trofeul Kopa – pentru Cel mai bun tânăr fotbalist al anului – Se acordă din 2018 și este numit după Raymond Kopa, câștigătorul Ballon d’Or 1958;
- Balonul de Aur feminin – introdus din 2018, recompensează cea mai bună jucătoare din sezonul precedent;
- Trofeul Yashin – se acordă din 2019 și recompensează cel mai bun portar al sezonului. Este numit după Lev Yashin, singurul portar care a cucerit trofeul Balonul de Aur;
- Trofeul Gerd Muller – se acordă din 2021 pentru cel mai bun marcator al sezonului. Trofeul a fost numit după câștigătorul ediției din 1970;
- Cel mai bun club masculin – se acordă din 2021. Câștigătoare au fost Chelsea și Manchester City (de două ori);
- Cel mai bun club feminin – se acordă din 2023. Barcelona este primul club care a câștigat acest premiu;
- Premiul Socrates – se acordă din 2022 și reprezintă o recunoaștere a muncii în domeniul umanitar. Premiul poartă numele cunoscutului fotbalist brazilian Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira e Oliveira, co-fondatorul mișcării Corinthians Democracy, o mișcare de opoziție la dictatura militară care a guvernat Brazilia în anii 1980. Primii câștigători au fost Senegalezul Sadio Mane și brazilianul Vinicius Jr.
- Cel mai bun antrenor al unei echipe masculine de fotbal – se acorda din 2024 (Carlo Ancelotti – 2024);
- Cel mai bun antrenor al unei echipe feminine de fotbal – se acorda din 2024 (Emma Hayes – 2024);
În 1989, France Football i-a decernat argentinianului Di Stefano Super Ballon d’Or, un premiu onorific. Pentru contribuția sa la popularizarea fotbalului, argentinianul Diego Armando Maradona a primit un Balon de Aur onorific. În 2013, Pele a primit recunoașterea comunității fotbalistice, fiind distins cu FIFA Ballon d’Or Prix d’Honneur. În 1999, Edson Arantes do Nascimento Pele a fost desemnat Fotbalistul Secolului de către 30 din cei 34 de câștigători ai premiului Balonul de Aur în secolul trecut. Di Stefano, Omar Sivori și George Best au refuzat să voteze, iar Lev Yashin decedase în 1990.
Sir Stanley Matthews a fost primul Balon de Aur
Primul fotbalist votat Balonul de Aur a fost englezul Stanley Matthews, extrema dreaptă a lui Blackpool, echipă pentru care a evoluat 14 sezoane. Performanța sa este una extraordinară dacă avem în vedere că a câștigat trofeul în dauna lui Alfredo Di Stefano și Raymond Kopa, doi jucători legendari de la Real Madrid.
Supranumit „Magicianul” sau „Vrăjitorul din Dribble”, Stanley Matthews a impresionat prin driblingurile sale elegante și prin ruperile de ritm. El a avut o carieră îndelungată. A evoluat în prima ligă engleză până la 50 de ani și 5 zile și a jucat pentru Anglia până la 42 de ani și 104 zile. De altfel, când a primit Ballon d’Or, el avea peste 41 de ani. În ianuarie 1965 a fost ridicat la rangul de Cavaler, fiind singurul fotbalist care a primit titulatura de Sir în timp ce încă activa.
Nume mari ale fotbalului în clubul cu câștigători ai premiului Balonul de Aur
Deținătorul titlului este argentinianul Lionel Messi. Casele de pariuri online îl dădeau ca favorit la câștigarea premiului pe norvegianul Erling Haaland, însă, deși a avut un sezon palid la PSG, iar apoi s-a transferat în SUA, Messi a reușit un campionat mondial extraordinar, fiind principalul artizan în obținerea celui de-al treilea titlu mondial de către „pume”. De altfel, cu 8 trofee în palmares, argentinianul a atins o performanță care poate fi doborâtă foarte greu. El a mai fost de 5 ori al doilea jucător în preferințele votanților France Football.
Top jucători cu mai multe trofee Ballon d’Or:
- Lionel Messi, Argentina – 8 trofee;
- Cristiano Ronaldo, Portugalia – 5 trofee;
- Michel Platini, Franța – 3 trofee;
- Johan Cruyff, Olanda – 3 trofee;
- Marco Van Basten, Olanda – 3 trofee;
- Alfredo Di Stefano, Spania (Argentina) – 2 trofee;
- Kevin Keegan, Anglia – 2 trofee;
- Karl-Heinz Rummenigge – 2 trofee;
Echipele care au dat cei mai mulți câștigători ai premiului Balonul de Aur
În topul echipelor care au dat cele mai multe Baloane de Aur conduc Barcelona și Real Madrid. De câte 12 ori un jucător al fiecăreia a fost desemnat cel mai bun fotbalist de către France Football. Juventus și Milan se situează pe pozițiile 3 și 4 cu câte 8 trofee, iar Bayern Munchen este pe 5 cu 5 trofee.
Cele mai multe premii Ballon d’Or au mers în Argentina. Toate cele 8 trofee au fost obținute de Lionel Messi. În Germania, Franța, Olanda și Portugalia au ajuns câte 7 trofee, în timp ce Italiei, Braziliei și Angliei le-au revenit câte 5 premii. Surprinzător, doar 3 trofee Ballon d’Or au fost câștigate de fotbaliști spanioli.
Un fapt inedit este acela că în 1988 și 1989, podiumul Balonului de Aur a fost ocupat doar de fotbaliști de la AC Milan: van Basten, Gullit și Rijkaard și, respectiv, van Basten, Baresi și Rijkaaard
Jucători legendari care nu au fost câștigători ai premiului Balonul de Aur
După cum menționam, regulile de acordare a acestui premiu au privat câțiva fotbaliști de top să câștige Ballon d’Or. O reevaluare internațională a premiilor acordate înainte de 1995, data când toți jucătorii profesioniști au devenit eligibili, a stabilit că 12 din cele 39 de premii acordate anterior ar fi revenit unor fotbaliști sud-americani.
Conform acesteia, brazilianul Pele ar fi fost desemnat de 7 ori Ballon d’Or (1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1964, 1970) , iar argentinianul Maradona de două ori (1986 și 1990). Garrincha, Kempes și Romario ar fi fost și ei alegerile jurnaliștilor în sezoanele 1962, 1978 și, respectiv, 1994.
Jucători români care au contat pentru Balonul de Aur
Puțini fotbaliști români au fost selectați pentru ancheta France Football. După evoluția fantastică de la Cupa Mondială din 1994, Gheorghe Hagi a terminat pe poziția a 4-a. Nu era prima dată când Hagi, poate cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, conta în lupta pentru Ballon d’Or. În urma voturilor din 1989, acesta a ocupat locul al 8-lea în preferințele jurnaliștilor sportivi din Europa.
Dudu Georgescu, locul 10 în 1975 și locul 9 în 1977, Helmuth Duckadam – locul 8 în 1986 și Belodedici, locul 8 în 1991, sunt ceilalți fotbaliști români care au prins top 10 în Gala Balonul de Aur.
Lev Yashin este singurul portar câștigător al Ballon d’Or
Lev Yashin a fost portarul Uniunii Sovietice, cu care a obținut titlul olimpic în 1956, Campionatul European în 1964 și locul 4 la Cupa Mondială din 1966. Longilin, puternic, cu reflexe excelente și un simț al anticipației deosebit, Yashin a revoluționat stilul de a apăra. Dacă portarii vremii stăteau pe linia porții pentru a respinge mingea, el ieșea pe centrări, coordona defensiva și, în multe cazuri, părăsea poarta pentru a-i bloca pe atacanții adverși.
El a fost supranumit Păianjenul Negru la Cupa Mondială din 1958, când a intrat în teren echipat complet în negru. În cariera sa a evoluat doar pentru Dinamo Moscova, echipă cu care a cucerit 5 titluri și 3 Cupe ale Uniunii Sovietice. Mai mult, în 1953, el a câștigat și Cupa URSS-ului la hochei pe gheață.
În 1963, Lev Yashin a fost desemnat Balonul de Aur. Această recompensă este una binemeritată având în vedere cariera impresionantă cu 270 de meciuri fără gol primit și 150 de penalty-uri apărate. Doar italienii Dino Zoff, în 1973, și Gianluigi Buffon, în 2006, au fost aproape de a primi acest premiu.
Fabio Cannavaro este singurul fundaș de meserie care a cucerit Balonul de Aur
În 2006, Italia câștiga Campionatul Mondial de fotbal din Germania după ce învingea Franța după lovituri de departajare. Era al 4-lea titlu mondial obținut de italieni după o evoluție solidă, cu doar 2 goluri primite în cele 7 meciuri jucate.
Chiar dacă francezul Zinedine Zidane a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului, jurnaliștii l-au votat Balonul de Aur 2006 pe Fabio Cannavaro. Acesta a acumulat 173 de puncte, devansându-i pe coechipierul Gianluigi Buffon (124 de puncte) și pe francezul Thiery Henry (121 de puncte), finalist la Mondial și câștigător al Champions League cu Barcelona.
Mulți au fost uimiți de alegerea gazetarilor, dar aceasta pare firească în condițiile în care Cannavaro a fost exponentul unui grup unit, care a mizat pe organizare și dăruire, calități la care fundașul italian a fost lider incontestabil. Astfel, italianul devine primul fundaș de meserie care pătrunde pe lista cu câștigători ai premiului Balonul de Aur. Anterior, germanii Franz Beckenbauer, câștigător în 1972 și 1976, și Mathias Sammer, laureat în 1996, jucau și ei ca fundași centrali, dar de formație erau mijlocași defensivi.
Lista cu câștigători ai premiului Balonul de Aur
Câștigători între 1956 – 1995
1956 – Stanley Matthews, Blackpool, Anglia
1957 – Alfredo Di Stefano, Real Madrid, Spania (Argentina)
1958 – Raymond Kopa, Real Madrid, Franța
1959 – Alfredo di Stefano, Real Madrid, Spania (Argentina)
1960 – Luis Suarez, Barcelona, Spania
1961 – Omar Sivori, Juventus, Italia (Argentina)
1962 – Josef Masopust, Dukla Praga, Cehia
1963 – Lev Yashin, Dinamo Moskova, URSS
1964 – Denis Law, Manchester United, Scoția
1965 – Eusebio, Benfica, Portugalia
1966 – Bobby Charlton, Manchester United, Anglia
1967 – Florian Albert, Ferencvaros, Ungaria
1968 – George Best, Manchester United, Irlanda de Nord
1969 – Gianni Rivera, Milan, Italia
1970 – Gerd Muller, Bayern Munchen, Germania
1971 – Johan Cruyff, Ajax, Olanda
1972 – Franz Beckenbauer, Bayern Munchen, Germania
1973 – Johan Cruyff, Barcelona, Olanda
1974 – Johan Cruyff, Barcelona, Olanda
1975 – Oleg Blohin, Dinamo Kiev, URSS
1976 – Franz Beckenbauer, Bayern Munchen, Germanuia
1977 – Allan Simonsen, Monchengladbach, Olanda
1978 – Kevin Keegan, HSV, Anglia
1979 – Kevin Keegan, HSV, Anglia
1980 – Karl-Heinz Rummenigge, Bayern Munchen, Germania
1981 – Karl-Heinz Rummenigge, Bayern Munchen, Germania
1982 – Paolo Rossi, Juventus, Italia
1983 – Michel Platini, Juventus, Italia,
1984 – Michel Platini, Juventus, Italia
1985 – Michel Platini, Juventus, Italia
1986 – Igor Belanov, Dinamo Kiev, URSS
1987 – Ruud Gullit, Milan, Olanda
1988 – Marco Van Basten, Milan, Olanda
1989 – Marco Van Basten, Milan Olanda
1990 – Lothar Matthaus, Inter, Germania
1991 – Jean-Pierre Papin, Olympique Marseille, Franța
1992 – Marco Van Basten, Milan, Olanda
1993 – Roberto Baggio, Juventus, Italia
1994 – Hristo Stoichkov, Barcelona, Bulgaria
Câștigători din 1995 până în prezent
1995 – George Weah, Milan, Liberia
1996 – Matthias Sammer, Dortmund, Germania
1997 – Ronaldo, Inter, Brazilia
1998 – Zinedine Zidane, Juventus, Franța
1999 – Rivaldo, Barcelona, Brazilia
2000 – Luis Figo, Real Madrid, Portugalia
2001 – Michael Owen, Liverpool, Anglia
2002 – Ronaldo, Real Madrid, Brazilia
2003 – Pavel Nedved, Juventus, Cehia
2004 – Andriy Shevchenko, Milan, Ucraina
2005 – Ronaldinho, Barcelona, Brazilia
2006 – Fabio Cannavaro, Real Madrid, Italia
2007 – Kaka, Milan, Brazilia
2008 – Cristiano Ronaldo, Manchester United, Portugalia
2009 – Lionel Messi, Barcelona, Argentina
2010 – Lionel Messi, Barcelona, Argentina
2011 – Lionel Messi, Barcelona, Argentina
2012 – Lionel Messi, Barcelona, Argentina
2013 – Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Portugalia
2014 – Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Portugalia
2015 – Lionel Messi, Barcelona, Argentina
2016 – Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Portugalia
2017 – Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Portugalia
2018 – Luka Modric
2019 – Lionel Messi, Barcelona, Argentina
2020 – Nu s-a acordat
2021 – Lionel Messi, Barcelona, Argentina
2022 – Karim Benzema, Real Madrid, Franța
2023 – Lionel Messi, PSG, Argentina
2024 – Rodrigo Hernandez „Rodri”, Manchester City, Spania
URMĂREȘTE-NE PE