Impozit pariuri sportive: cât plătim la stat în 2024?

Impozit pariuri sportive: afla din articolul de mai jos cat, cand si cum trebuie sa platesti la stat daca joci la pariuri si cazino

Probabil cel mai neplăcut lucru când efectuăm o depunere, respectiv retragere la o casă de pariuri online reprezintă reținerea unui impozit. Dacă până în urmă cu 2 ani plăteam 1% pentru fiecare retragere până la suma de 66.750 lei, la care se adaugă taxa de viciu la depunere, din vara anului 2022 s-au schimbat lucrurile. Evident, în defavoarea pariorilor. Asta nu a descurajat însă românii să joace la casele de pariuri.  

Care sunt impozitele la pariuri sportive?

În articolul 110 din Codul Fiscal s-au stabilit trei praguri de impozitare pentru fiecare retragere de la o casă de pariuri. Astfel, se reține un impozit de:

  • 3% din suma retrasă pentru retrageri de până la 10 000 de lei;
  • 300 de lei plus 20% pentru ce depășește suma de 10 000 lei pentru retrageri între 10 001 lei și 66 750 de lei;
  • 11 650 de lei plus 40% pentru ce depășește suma de 66 750 de lei pentru retrageri de minim 66 751 de lei.
impozit pariuri sportive

Cele 3 praguri reprezintă impozit pariuri sportive la sursă. Astfel, am scăpat de grija completării anuale a declarației pe care trebuia să o transmitem la ANAF.  Dacă vă aduceți aminte, până în 2018 trebuia să completăm toate sumele retrase de la casele de pariuri în acel an. Acest lucru era cumplit, mai ales pentru cei care efectuasera retrageri multiple de la mai multe case de pariuri. Acum, acest proces s-a simplificat datorită impozitului la sursă.

Importanța înțelegerii impozitelor pentru jucători

Înțelegerea aplicării impozitelor este foarte importantă pentru pariori pentru a evita plata unui impozit mai mare de 3%. Spre exemplu, în cazul în care avem de retras 70 000 lei nu ar fi chiar cel mai înțelept lucru să retragem toată suma într-o singură tranșă. Poți împărți suma retrasă în 7 tranșe, în fiecare tranșă urmând a retrage 10 000 lei. Astfel, vei plăti doar 3% din suma retrasă pentru fiecare retragere.

La majoritatea caselor de pariuri o retragere durează aproximativ 3 zile lucrătoare. Nu și dacă ai card VISA ce are implementată funcția VISA Direct. În acest caz, sumele retrase vor sosi în contul tău bancar în câteva ore sau chiar instant. 

Trebuie menționat însă că pentru sume de bani formate din minim 4 cifre tranzacțiile se aprobă mai greu, chiar dacă ai VISA Direct. În acest caz, poți aștepta chiar și o zi până ce tranzacția va fi aprobată. Trebuie spus, de asemenea, că nu toate casele de pariuri au implementată funcția VISA Direct. Astfel, vei aștepta aproximativ 3 zile până se va efectua tranzacția, chiar dacă tu ai card VISA Direct. La cele mai cunoscute case de pariuri însă vei găși disponibilă această facilitate.

Taxe și impozite la pariuri sportive

Taxa pe depuneri la pariuri online

În 2019 se introducea o nouă taxa la pariuri. Este vorba de taxa de viciu, sumă care se reține la sursă (de către casa de pariuri). Aceasta se reține la fiecare depunere pe care o efectuăm și reprezintă 2% din depunere. 

Impozitul la retragere

Aminteam mai sus de cele 3 praguri de impozitare. Este vorba despre 3% pentru retrageri până în 10.000 lei, 300 lei+30% din ce depășește 10.000 lei pentru retrageri de peste 10 000 lei, respectiv de 11.650 lei+40% din 66.750 lei pentru retrageri mai mari de 66.750 lei. În cazul în care preferi să joci la agențiile de pariuri stradale, trebuie spus că aceste praguri se vor aplica pentru fiecare bilet la pariuri câștigător

Alte taxe ce pot apărea la pariuri sportive online

Trebuie spus că retragerile prin card bancar ar fi ideale. Aici ți se va reține, în general, doar comisionul de 2% la depunere și 3% la retragere. În schimb, dacă vei retrage printr-un portofel virtual, cum ar fi Skrill sau Neteller, acel portofel poate lua și el un comision. Asta, în special dacă nu ai setat RON ca monedă principala. De asemenea, pentru retragerile din Skrill sau Neteller în cardul bancar vei mai plăti un comision de 2%. 

Taxe la pariuri sportive online, atât la depunere, cât și la retragere, pot apărea și în cazul în care contul bancar îl ai în lei, iar tu depui la o casă în care metodă preferată este euro sau dolar. În afara taxelor “oficiale”, mai sunt și câteva taxe ascunse, traduse printr-un curs de schimb valutar destul de prost.

De asemenea, nu este exclus ca și banca la care ai cont să oprească o taxă la retrageri, însă și la depuneri. Spre exemplu, BCR oprește un comision de 1,9% din retrageri, iar ING percepe un comision de 3,9 lei, la care se adaugă 1,9% din suma tranzacționată. Cea mai nouă banca de pe piață românească, Salt Bank, taxează și mai scump astfel de tranzacții. Comisionul este de 5 lei, la care se adaugă 1,9% din suma tranzacționată.

Impozite și taxe la pariuri sportive stradale

Dacă preferi să plasezi pariuri la o agenție stradală, trebuie să știi că aici ți se va reține o taxă de 5% pentru fiecare bilet plasat. Aceasta este echivalentul taxei de viciu în online, care se plătește doar la depunere, nu la fiecare bilet plasat. La asta se adaugă, după cum am precizat mai sus, cele 3 praguri de impozitare pentru fiecare bilet câștigător.

Impozitul maxim pentru câștigurile la pariuri sportive

Pragurile de impozitare sunt aceleași pentru pariurile sportive online și offline. În online, acestea se aplică pentru fiecare depunere/retragere la și de la casa de pariuri. La agențiile stradale, impozitul se aplică la fiecare bilet plasat, dar și la fiecare câștig. 

Spre exemplu, dacă vei depune 50 000 lei la o casă de pariuri online, ți se va reține taxa de viciu de 2%, care înseamnă 1 000 lei. Dacă vei plasa un bilet de 50 000 lei la o agenție stradală, ți se va reține comision 2 500 lei, iar pe bilet va fi plasată, în realitate, suma de 47 500 lei. 

În cazul unui câștig de 70 000 lei pe un singur bilet la o agenție stradală, nu poți lua câștigul decât în mod integral. Astfel, din acel câștig ți se va reține 11.650 lei, la care se adaugă 40% din 3 250 lei (ceea ce depășește 66 750 lei). Asta înseamnă un impozit total de aproape 13 000 lei.

În schimb, la pariurile online poți câștiga oricât de mult dorești. Nu ți se va reține impozit decât în momentul în care vei efectua o retragere. Iar suma retrasă poate fi cât dorești tu, pentru că poți retrage în tranșe. Însă despre asta vom discuta mai pe larg în cele ce urmează.  

Sfaturi pentru jucători

Cum să eviți plata unui impozit mai mare de 3% la retrageri

În cazul în care joci la agenții stradale o cotă totală foarte mare, îți recomandăm să plasezi mai multe bilete cu aceleași ponturi. Mai exact, ai grijă ca potențialul câștig de pe un bilet să nu depășească 10.000 lei. În acest fel, ți se va reține un impozit pariuri de 3% din câștigul total.

Dacă joci online și ai de retras 70 000 lei, spre exemplu, ideal ar fi să nu îi retragi pe toți odată. Ai plăti un comision de 13 000 lei. În schimb, efectuează 7 retrageri a câte 10.000 lei. Astfel, vei plăti un comision de doar 300 lei pe retragere, adică 2.100 lei în total. In plus, la multe dintre agentiile online mereu poti primi si un bonus fara depunere, tocmai pentru a testa platforma fara riscuri sau alte pierderi.

În funcție de casa de pariuri și de tipul de card pe care îl ai, toate cele 7 retrageri ar putea sosi în contul tău bancar în aceeași zi. Trebuie specificat că nu poți avea mai mult de o retragere în așteptare la nicio casă de pariuri.

După cum am specificat mai sus, deocamdată există 3 bănci în România care percep comision pentru fiecare tranzacție la o casă de pariuri. Este vorba de BCR, ING și Salt Bank. Ideal ar fi să îți faci cont la o altă banca pentru tranzacțiile către și de la casele de pariuri. 

De asemenea, în acest moment există două case de pariuri online care acoperă ele comisionul atât la depunere, cât și la retragere. Este vorba de Betfair și 888sport, case cu ofertă de pariuri destul de bogată. 

Ce fac casele de pariuri vis-a-vis de aceste reglementări?

Casele de pariuri online își susțin jucătorii să fie responsabili în ceea ce privește plata impozitelor pentru câștigurile rezultate din jocuri de noroc.

intrebari frecvente impoztie pariuri

Întrebări frecvente despre impozit pariuri

Care sunt noile taxe și impozite pariuri începând cu 1 august 2022?

Incepând cu 1 august 2022, impozitul este de 3% pentru retragerile la pariuri online, respectiv de 3% pentru fiecare bilet câștigat la agențiile stradale. Acest prag de impozitare este valabil dacă ai retras/câștigat până în 10.000 lei. 

Pentru retrageri/câștiguri între 10.001 lei și 66.750 lei impozitul este de 300 lei plus 20% din ceea ce depășește 10.000 lei. În cazul unor retrageri/câștiguri mai mari de 66.750 lei, impozitul este de 11.650 lei plus 40% din ceea ce depășește 66.750 lei.

Cum pot evita plata unui impozit mai mare de 3%?

Pentru a evita reținerea unui impozit pariuri mai mare de 3% la orice retragere de la o casă de pariuri online, trebuie să fii atent la mai multe aspecte. Nu ar trebui să folosești un card de la BCR, ING sau Salt Bank, deoarece acestea percep comisioane pentru orice tranzacție. Totodată, ai grijă să nu retragi într-o singură tranșă mai mult de 10.000 lei. 

Ar fi de preferat să retragi prin card bancar și nu prin portofele virtuale, care îți mai pot reține și ele anumite comisioane. De asemenea, recomandăm să joci la 888sport și/sau Betfair, care acoperă ele comisioanele atât la depunere, cât și la retragere. Dacă joci, în schimb, la agenții stradale, ai grijă ca potențialul câștig de pe un bilet să nu depășească suma de 10.000 lei.

Concluzie: Impozitul pariurilor sportive în 2024

Indiferent dacă joci la o casă de pariuri offline sau una online, este bine sa stii ca aceste impozite se retin la sursa si nu mai trebuie sa platesti nimic catre bugetul de stat. Totusi retine ca daca ai jucat si ai realizat castiguri in trecut, cand trebuia declarat este bine sa iei in calcul sa achiti aceste taxe pentru a evita eventuale amenzi sau majorari in viitor.

URMĂREȘTE-NE PE

Agenții Pariuri Recomandate
Betano

100% BONUS la depunere 500 RON

Superbet

Pachet de 500 RON Bonus

888Sport

100% BONUS până la 500 RON

Unibet

Bonus 500 RON FARA RISC + 300 rotiri cash

Las Vegas

BONUS sport până la 900 RON

Betfair

100% BONUS până la 550 RON