Prima campioană de fotbal a României

Prima campioană de fotbal a României

Fotbalul românesc are o istorie bogată în spate. Prima competiție organizată și cunoscută drept campionat a avut loc în urmă cu 113 ani. În ediția 1909/10, trei echipe luau startul la ceea ce avea să rămână în istorie drept primul campionat de fotbal din România.

Interesant este că meciurile disputate au contat pentru sezonul 1909/1910. Însă, toate partidele s-au jucat în luna decembrie 1909, respectiv 6, 11 și 25.

București, primul oraș din România cu două echipe în prima ligă

Capitala României a fost încă de la început primul oraș cu cel puțin două echipe în campionatul de fotbal. În luna decembrie a anului 1909 au avut loc meciurile care au decis titlul de campioană în România. Pe 6, 11 și 25 decembrie jucau între ele cele trei echipe implicate atunci în campionat.

Olympia București, Colentina București și United Ploiești au fost primele trei echipe care au luat startul în prima ediție de fotbal din România. Primul meci oficial a fost între cele două rivale din București, atunci Olimpia avea să se impună cu 2-1 în fața celor de la Colentina. Ulterior cei de la Colentina au învins United cu 2-0, iar meciul dintre United și Olympia rămâne un mister.

  • Olympia București – Colentina București 2-1
  • Colentina București – United Ploiești 2-0

De altfel, meciul dintre United Ploiești și Olympia București rămâne un mister încă nerezolvat. Asta pentru că ziarul Minerva de la vremea respectivă anunța că meciul s-a jucat și s-a terminat la egalitate, 3-3. Alte voci spuneau că Olympia s-a retras, dar cert este că ea rămâne echipa cu primul titlu câștigat în țara noastră.

campioana României – sursa wikipedia

Prima campioană de fotbal a României – Olympia București

Prima campioană de fotbal a României – sursa facebook

Primele trei ediții ale Diviziei A au avut loc în același format. Trei echipe, Olympia, Colentina și United Ploiești au fost adversare și au luptat pentru trofeu. Ulterior, abia din ediția 1912/1913 s-au mai înscris alte trei echipe. Dar prima campioana a României recunoscută oficial este Olimpia București.

De două meciuri a avut aceasta nevoie pentru a deveni prima campioana din istoria fotbalului românesc. Două meciuri, ambele câștigate de echipele bucureștene. Pe atunci Divizia A, actuala SuperLiga, era numită Cupa Herzog, competiție echivalentă cu primul campionat al țării în condițiile Vechiului Regat.

În zilele noastre, București rămâne singura echipă cu mai mult de o singură echipă în primul eșalon. FCSB și Rapid se luptă pentru titlu, iar Dinamo intenționează să termine tot mai sus și să evite retrogradarea.

PARIAZĂ PE CAMPIONATUL ROMÂNIEI CU UN BONUS DE 500 RON! 

100% BONUS la depunere 500 RON

Cine este Olimpya București

Este primul club de fotbal din București, el luând viață în 15 octombrie 1904, fiind format din tineri străini și mai puțini români. Printre aceștia Mario Gebauer și Theodor Davila. Primul era un student elvețian, care în 1885 a venit să-și petreacă vacanța în România, aducând cu el și prima minge de fotbal. În schimb, Theodor Davila, nepotul cunosctului doctor Carol Davila, al cărui nume îl poartă Universitatea de Medicină și Farmacie din București.

Prima campioană de fotbal a României siglă – sursa facebook

Un alt jucător ce trebuie amintit și care a activat la Olympia București este Valentin Stănescu, cel care dădea numele stadionului din Giulești. Acesta a fost portarul Olympiei între anii 1933 și 1941. Ulterior avea să intre în istoria lui Rapid ca primul antrenor care a adus titlul, în anul 1967.

Totodată, Olimpya este și prima dublă câștigătoare de campionat, în sezoanele 1909/1910 și 1910/1911. Câtiva ani mai târziu, echipa avea să se destrame, cu o parte dintre jucători luând calea rugby-ului. Alți câtiva jucători, în frunte cu Lazăr Breyer au plecat la Colentina București. Ulterior echipa a încercat să revină, a evoluat prin ligile inferioare, dar niciodată nu a reușit să treacă de faza regională. 1946 rămâne anul în care echipa de fotbal a dispărut complet.

În prezent, FCSB este echipa de fotbal cu cele mai multe tiluri câștigate, 26. Este urmată de alte două echipe din București, Dinamo (18) și Venus (8). Campioana României en-titre este Farul Constanța.

URMĂREȘTE-NE PE

Agenții Pariuri Recomandate
Betano

100% BONUS la depunere 500 RON

Superbet

Pachet de 500 RON Bonus

888Sport

100% BONUS până la 500 RON

Unibet

100% BONUS până la 300 RON + 200 rotiri cash

Las Vegas

BONUS sport până la 900 RON

Betfair

100% BONUS până la 550 RON