Cum se calculeaza cotele la pariuri?

Cum se calculeaza cotele la pariuri? Cotele stau la baza pariurilor sportive, fiind principiul dupa care se ghideaza majoritatea pariorilor. Te-ai intrebat vreodata cum se calculeaza cotele la pariuri si ce tipuri de cote exista? Cu siguranta, atunci cand plasezi Biletul Zilei, cotele te influenteaza decisiv. In acest articol vom detalia putin aceasta zona.

Ce sunt cotele la pariuri?

Cota este o variabila atribuita unui anume deznodamant intr-un eveniment sportiv. Fie ca vorbim de solisti, total goluri, handicapuri sau orice alt pariu special, cotele reflecta sansa acestor pariuri de reusita. Prin intermediul cotelor, casele de pariuri sportive ofera pariorilor o viziune mai clara asupra unui eveniment. Putem observa din start ce echipa are prima sansa la victorie, ce probabilitate este sa se marcheze un anume interval de goluri sau care echipa ar putea beneficia de cele mai multe cornere.

Tipuri de cote la pariuri

Casele de pariuri studiaza atent un eveniment inainte de publicarea cotelor. Se iau in considerare absente, forma de moment, clasament, orice este relevant pentru a determina echipele favorite. Evident, favoritii au mereu cotele mai mici, fiind cazuri in care unele echipe pot avea o cota de 1.10 sau chiar mai mica. De asemenea, exista diferite pariuri fanteziste, ce depasesc cote de 100.0. Nu inseamna insa ca mereu cotele cele mai mici sunt si castigatoare, nici pe departe. Sunt multe cazuri in care outsiderii provoaca surprize imense.

Cum se calculeaza cotele la pariuri?

Dupa cum mentionam anterior, cotele nu reflecta 100% realitatea. Iar casele de pariuri sunt constiente de acest lucru. Scopul cotelor este si unul de marketing, care sa stimuleze jucatorii. E adevarat, in marea majoritate a cazurilor favoritele certe au o cota mica. Totusi, sunt multe cazurile in care o echipa desi pare favorita la o simpla analiza pe FlashScore, aceasta porneste cu sansa a doua la casele de pariuri.

Fiecare operator isi stabileste o marja de profit, cu care incearca sa iasa pe plus prin intermediul acestor cote. In toate cazurile, casele de pariuri incearca sa anticipeze unde se vor duce banii jucatorilor mai mult, in cazul pariurilor cu doua variante si sanse oarecum egale de castig. In acest caz, vor tine cont de opinia pariorilor de pe mapamond si de tendintele de pariere.

  • Casele de pariuri incearca mai intai sa anticipeze tendinta de pariere a utilizatorilor, pe fiecare piata in parte
  • Isi stabilesc mai apoi o marja de profit si efectueaza calculele pentru a oferi cotele finale

Oscilatia cotelor la pariuri

Nu sunt rare cazurile cand putem observa o modificare brusca a cotelor la pariuri. Uneori favoritii scad incetul cu incetul, cu cate 0.10 pe zi. Totusi, au fost cateva cazuri in care o echipa ce era favorita cu 3 zile inainte de meci, in ziua duelului sa ajunga sa plece chiar cu sansa a doua! Explicatia este simpla si in acest caz, operatorii tin cont de tendintele utilizatorilor de a paria!

Tipuri de cote la pariuri

Vom vorbi despre cele 3 tipuri de cote existente pe piata mondiala, acestea fiind si cele mai populare. Exista in tari precum Hong Kong si sisteme mai speciale, insa acestea nu sunt folosite la o scara larga si sunt irelevante.

  • COTE DECIMALE
  • COTE FRACTIONALE
  • COTE AMERICANE

Cotele Decimale

Cotele Decimale (sau Europene) sunt singurele folosite in Romania in momentul de fata. Sunt cele pe care le intalnim atat la casele de pariuri stradale, cat si la cele online. Acestea sunt de forma: 1.10, 2.00, 3.50, 100.0 etc. si sunt usor de utilizat. Suma pariata se inmulteste cu cota, pentru a rezulta potentialul castig.

100 RON pariati pe o cota de 2.10 = 210 RON castig potential (110 RON profit potential)

Cum se calculeaza cotele la pariuri? Cote decimale Unibet

Cotele Fractionale

Cotele Fractionale sunt complet diferite fata de cele Decimale. Acestea sunt folosite in mare parte in Marea Britanie si sunt reprezentate de o fractie. Mai exact, vei paria o anumita suma de bani de aceeasi valoare cu numitorul, iar profitul este egal cu valoarea numaratorului.

Cotele Americane

Cotele Americane se folosesc in industria pariurilor de peste ocean, la fel cum o spune si numele. Acestea sunt cele mai complicate, cel putin pentru europeni, care sunt obisnuiti cu cele clasice. Cotele americane pornesc de la 100 in sus si inaintea fiecareia regasim simbolul + sau -. Daca intalnim o cota cu +, ei bine atunci profitul e mai mare decat miza, iar in caz contrar, profitul este mai mic decat suma pe care noi o pariem.

Aceste cote americane au si un scop orientativ, pentru ca pariorul sa observe cat anume ar trebui sa mizeze pentru a scoate profit. Spre exemplu la o cota de -150, ar trebui sa pariem minim 150 pentru a putea iesi pe plus.

Probabilitati de castig in functie de cote

Cotele ne ofera o imagine de ansamblu asupra unui eveniment si asupra unui eventual castig. Acestea au insa un rol pur informativ si de multe ori rezultatul final nu coincide cu cotele mici. In cazul cotelor europene (sau decimale), pentru a afla probabilitatea de castig, impartim cifra 1 la cota respective. In acest caz vom observa care e probabilitatea de castig, care poate fi maxim 99%!

In cazul cotelor fractionale, vom imparti numitorul, la suma numaratorului cu numitorului. La fel ca in cazul de mai sus, vom obtine o cifra de probabilitate de maxim 99%. In ceea ce privesc cotele americane, calculele sunt ceva mai complexe si difera de la caz la caz, insa acestea nu se regasesc in Europa si nu ne privesc.

Case de pariuri recomandate de GNT:

100% BONUS până la 300 RON + 200 rotiri cash

Pachet de 500 RON Bonus

100% BONUS la depunere 500 RON

Date generale despre cote

In ultima parte a articolului nostru vom vorbi despre cateva aspecte generale si intrebari referitoare la cote. In primul rand, cred ca toti pariorii au observat faptul ca nu exista un eveniment de tenis spre exemplu, in care ambii jucatori sa aiba o cota de 2.00 – deoarece alegerea de ponturi tenis ar fi una facila. Raspunsul este evident, deoarece casa de pariuri ar iesi in minus indiferent de rezultatul final.

Am vorbit pana acum de pariuri single si de cum se calculeaza profitul, insa nu am precizat de modalitatea de calcul a unei cote pentru un bilet multiplu. Ei bine, nimic mai simplu. Cotele evenimentelor se inmultesc intre ele, iar de aici va rezulta o cota finala, atribuita biletului.

URMĂREȘTE-NE PE

Agenții Pariuri Recomandate
Betano

100% BONUS la depunere 500 RON

Superbet

Pachet de 500 RON Bonus

888Sport

100% BONUS până la 500 RON

Unibet

100% BONUS până la 300 RON + 200 rotiri cash

Las Vegas

BONUS sport până la 900 RON

Betfair

100% BONUS până la 550 RON